Μειώσεις προστίμων σε ειδικές ομάδες πληθυσμού περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα κτίσματα :
- Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι άτομα με ποσοστά αναπηρίας 80% και άνω καθώς και πρόσωπα που επιβαρύνονται φορολογικά από πρόσωπα με τις παραπάνω ιδιότητες θα καταβάλουν ποσοστό 15% του ενιαίου ειδικού προστίμου.
- Επίσης, άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, καθώς και πρόσωπα που επιβαρύνονται φορολογικά από πρόσωπα με τις παραπάνω ιδιότητες, με ατομικό εισόδημα έως 12.000 ευρώ ή οικογενειακό 18.000 ευρώ θα καταβάλουν 20% του ενιαίου ειδικού προστίμου.
- Επιπλέον, οι παλινοστούντες ομογενείς θα καταβάλουν το 20% του ενιαίου ειδικού προστίμου και οι πολύτεκνοι θα καταβάλουν το 20% του ειδικού προστίμου για την κύρια κατοικία.
- Οι τρίτεκνοι με ατομικό εισόδημα έως 25.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ, για την υπαγωγή τους στο άρθρο 8 (ρύθμιση αναστολής και εξαίρεσης από την κατεδάφιση) της κύριας κατοικίας θα καταβάλουν το 30% του ειδικού προστίμου. Για τους μακροχρόνια άνεργους προτείνεται να καταβάλουν το 70% του ενιαίου ειδικού προστίμου.
Καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση ορίστηκε η πάροδος των 18 μηνών από τη δημοσίευση του νόμου (ΦΕΚ).
Σε ό,τι αφορά την καταβολή του ενιαίου ειδικού προστίμου και τις προθεσμίες τονίζονται τα εξής:
- Το πρόστιμο καταβάλλεται εντός προθεσμίας 102 μηνών ή 17 εξαμήνων από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου.
- Σε περίπτωση υπαγωγής έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του δεύτερου εξαμήνου από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, το πρόστιμο καταβάλλεται εντός προθεσμίας 84 μηνών ή 14 εξαμήνων από την πρώτη εργάσιμη ημέρα του δευτέρου εξαμήνου.
- Σε κάθε περίπτωση, ως ελάχιστη μηνιαία δόση ορίζεται το ποσό των 50 ευρώ και ως ελάχιστη εξαμηνιαία δόση ορίζεται το ποσό των 300 ευρώ.
- Σε περίπτωση καταβολής εφάπαξ του ποσού έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου εξαμήνου, παρέχεται έκπτωση 20%. Σε αντίστοιχη περίπτωση καταβολής εφάπαξ του 30% του συνολικού ποσού, παρέχεται έκπτωση 10%.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, τα αυθαίρετα θα διαχωριστούν σε κατηγορίες.
- Όσα έχουν μικροαυθαιρεσίες αλλά διαθέτουν οικοδομική άδεια,
- Όσα έχουν μεσαίες αυθαιρεσίες, παραβίαση μέχρι 40% στην κάλυψη και τη δόμηση και μέχρι 20% στο ύψος. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και οι κλειστοί ημιυπαίθριοι οι πιλοτές και τα υπόγεια που άλλαξαν χρήση και δεν υπάρχει καθόλου οικοδομική άδεια.
- Σε άλλη κατηγορία εντάσσονται τα κτίσματα με μεγαλύτερες παραβάσεις και δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια.
Βάσει των ρυθμίσεων, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν, προβλέπονται, όπως αναφέρει το Έθνος, ειδικές ρυθμίσεις για τρεις γενιές αυθαιρέτων, βάσει της χρονολογίας που αναγέρθηκαν.
- Εξαιρούνται από την κατεδάφιση όλες οι αυθαίρετες κατοικίες που χτίστηκαν πριν από το 1975 με την πληρωμή παραβόλου ύψους 500 ευρώ ανεξαρτήτως αν έχουν άδεια που έχει χαθεί και είχε εκδοθεί πολύ παλιά από την αστυνομία ή προέδρους κοινοτήτων κ.λπ.
- Εξαιρούνται από την κατεδάφιση όλα τα αυθαίρετα που χτίστηκαν πριν από το 1983. Οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν να πληρώσουν παράβολο 500 ευρώ, καθώς επίσης και το 15% του προστίμου που είχε προβλεφθεί με τον παλαιότερο μαθηματικό τύπο.
- Όσα από τα κτίρια προ του ’83 έχουν αυθαιρεσίες έως 40% βάσει της άδειας που διαθέτουν, μπορούν να «νομιμοποιηθούν» με την πληρωμή παραβόλου 500 ευρώ και το 80% του αρχικού προστίμου.
- Στην περίπτωση των αυθαίρετων κτισμάτων που δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια ή έχουν αυθαιρεσίες άνω του 40% και έχουν ανεγερθεί μετά το 1983 θα υπάρξουν ξεχωριστές ρυθμίσεις και επιβολή προστίμου.
Για αυτά η διευθέτηση δεν θα είναι μαζική, καθώς διαφορετικά θα αντιμετωπιστούν αυτά που είναι εντός σχεδίου και διαφορετικά όσα είναι σε εκτός σχεδίου περιοχές.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν εκπτώσεις αν τα πρόστιμα καταβληθούν εφάπαξ (25%) ή καταβληθεί το 30% του προστίμου εντός εξαμήνου (10%).
(πηγη : www.inews.gr)