Συγκεκριμένα Το άρθρο 33 αναφέρεται στην παράταση Ενεργειακών Επιθεωρητών
Παράταση προθεσµίας πιστοποίησης ενεργειακών επιθεωρητών
Η προθεσµία του εδαφίου β΄ της περίπτωσης β΄ της παρ. 6 του άρθρου 9 του π.δ. 100/2010 (Α΄ 177), που προστέθηκε µε την παράγραφο 1 του ν. 4178/2013 (Α΄
174), παρατείνεται από 30 Ιουνίου 2015 έως 30 Ιουνίου 2016. Τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης που εκδίδονται κατά το ως άνω χρονικό διάστηµα θεωρούνται
έγκυρα ως προς κάθε συνέπεια.
Το άρθρο 58 για τα ΠΕΑ: Τροποποιούµενες διατάξεις
«3. Κάθε συµβολαιογράφος για την κατάρτιση πράξεως αγοραπωλησίας ακινήτου υποχρεούται να µνηµονεύσει στο συµβόλαιο τον αριθµό πρωτοκόλλου του ΠΕΑ
και να επισυνάψει σε αυτό επίσηµο αντίγραφο του ΠΕΑ.
Σε κάθε µίσθωση ακινήτου, ο αριθµός πρωτοκόλλου του ΠΕΑ πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά στην ηλεκτρονική εφαρµογή «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας» της ιστοσελίδας της Γενικής Γραµµατείας Πληροφοριακών Συστηµάτων (www.gsis.gr).»
Για να διαβάσετε τον νόμο, πατήστε εδω.
Πηγή: http://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou?law_id=3dca13fa-93f0-44e2-a1ad-a540012b3c29
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ πρόκειται για μία εφαρμογή που δίνει στους πολίτες ένα επιπλέον κίνητρο να συνεργαστούν με το μηχανικό τους και να ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νόμου 4178 για τα αυθαίρετα, οι διατάξεις του οποίου πρόσφατα κρίθηκαν συνταγματικές από το ΣτΕ.
Οι πολίτες πλέον μπορούν να συμψηφίσουν το μισό του προστίμου του αυθαιρέτου τους με εργασίες και υλικά ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής επάρκειας. «Στόχος όλων μας είναι αφενός τα αυθαίρετα να συμμετέχουν στην προσπάθεια της χώρας για εξοικονόμηση ενέργειας και αφετέρου οι αυθαίρετες κατασκευές να αποκτήσουν τη στατική ασφάλεια που απαιτείται με επίβλεψη μηχανικού», τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 20 του νόμου 4178/2013 δύναται να καθορίζεται συμψηφισμός των ποσών που καταβάλλονται από την έναρξη εφαρμογής του παρόντος για αμοιβές υπηρεσιών, εργασίες και υλικά για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων καθώς και για την στατική επάρκεια αυτών, επί κατασκευών προ του έτους 2003 με τα ποσά του ειδικού προστίμου που προβλέπονται στον παρόντα νόμο και έως το ποσοστό 50% του προβλεπόμενου του ειδικού προστίμου.
Σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ, οι εργασίες και δαπάνες που καλύπτονται, αφορούν για τη μεν ενεργειακή αναβάθμιση την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ), για τη δε στατική επάρκεια τις εργασίες και δαπάνες για την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων φέρουσας ικανότητας σύμφωνα με τον Κανονισμό Επεμβάσεων (ΚΑΝΕΠΕ).
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό, «με το νόμο 4178 για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, γίνεται ένα ουσιαστικό και μελετημένο βήμα για την αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος των αυθαιρέτων. Χωρίς να αυξηθούν τα πρόστιμα, καθιερώθηκε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο με βασικό στόχο την καταγραφή όλων των αυθαιρέτων της χώρας. Ταυτόχρονα προωθείται ο θεσμός της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου και ξεκινά σε λίγο καιρό η ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών. Η νέα ηλεκτρονική εποχή, με έλεγχο και καταγραφή του δομημένου χώρου σε όλη την επικράτεια έχει ξεκινήσει. Έτσι καταπολεμάμε παθογένειες δεκαετιών. Με πρώτη αυτή των αυθαιρέτων.»
Το ηλεκτρονικό σύστημα θα είναι διαθέσιμο για χρήση της εφαρμογής του συμψηφισμού από το απόγευμα της Τρίτης 16 Ιουνίου 2015.
Σύμφωνα με τα όσα έχει ετοιμάσει το ΤΕΕ για την λειτουργία της εφαρμογής στο πληροφοριακό του προβλέπονται τα εξής:
1. Συμψηφισμός ειδικού προστίμου για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του νόμου 4178/2013.
Για κτίρια που κατασκευάστηκαν προ του έτους 2003 καθώς και για λιθόκτιστα κτίρια που κατασκευάστηκαν προ της 28ης/07/2011 και υπάγονται στις ρυθμίσεις του Ν. 4178/2013 (ΦΕΚ Α΄ 174), το ποσό του ειδικού προστίμου, που καταβάλλεται δυνάμει του ανωτέρω νόμου, μπορεί να συμψηφίζεται με το ποσό που δαπανάται μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας για υλοποίηση παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων αυτών. Η απόφαση δεν εφαρμόζεται σε κτίρια, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν λάβει για αυτά επιδότηση από κρατικά ή συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματα που αφορούν παρεμβάσεις στον κτιριακό τομέα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης τους.
1.1 Οι παρεμβάσεις μπορεί να αφορούν τόσο στο κέλυφος του κτιρίου, περιλαμβανομένων των ανοιγμάτων, όσο και στα συστήματα θέρμανσης, ψύξης, κλιματισμού και παροχής ζεστού νερού χρήσης.
1.2 Οι παρεμβάσεις υλοποιούνται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και προδιαγραφές για τις ελάχιστες απαιτήσεις του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων.
1.3 Για το συμψηφισμό λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για αγορά υλικών – εξοπλισμού, καθώς και για πρόσθετες εργασίες για την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων, όπως εργασίες αποξήλωσης – αποκομιδής, τοποθέτησης – εγκατάστασης, αποκατάστασης, τοποθέτησης ικριωμάτων, κλπ, καθώς και για την παροχή υπηρεσιών ενεργειακής επιθεώρησης. Στις ανωτέρω δαπάνες δεν περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ.
Ο συμψηφισμός διενεργείται για ποσό έως το πενήντα τοις εκατό (50%) του ειδικού προστίμου μη συμπεριλαμβανομένου του σχετικού παραβόλου και εφόσον οι παρεμβάσεις επιφέρουν αναβάθμιση του κτιρίου κατά μια τουλάχιστον ενεργειακή κατηγορία, ή ετήσια εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας μεγαλύτερη από το 30% της κατανάλωσης του κτιρίου αναφοράς.
Η συνδρομή των προϋποθέσεων διαπιστώνεται αποκλειστικά κατόπιν διενέργειας δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων στο κτίριο. Η πρώτη λαμβάνει χώρα μετά την υπαγωγή του κτιρίου στις ρυθμίσεις του Ν. 4178/2013 και πριν την έναρξη των παρεμβάσεων και η δεύτερη μετά την ολοκλήρωση αυτών για τη διαπίστωση της ορθής υλοποίησης των παρεμβάσεων και της επίτευξης του ενεργειακού στόχου.
1.4 Για τη διενέργεια του συμψηφισμού υποβάλλονται υποχρεωτικά τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
α. Αίτηση του ενδιαφερόμενου στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία του, τα στοιχεία του κτιρίου για το οποίο αιτείται συμψηφισμό, ο αριθμός της βεβαίωσης υπαγωγής στις ρυθμίσεις του Ν. 4178/2013, το ποσό του ειδικού προστίμου που έχει υπολογιστεί, το ύψος της δαπάνης για την υλοποίηση παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης και το ποσό που αιτείται να συμψηφιστεί.
β. Αντίγραφο της άδειας δόμησης, της έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας ή της έγγραφης ενημέρωσης προς την ΥΔΟΜ αν απαιτείται για την εκτέλεση των εργασιών.
γ. Τα παραστατικά για τις σχετικές δαπάνες, περιλαμβανομένων των δελτίων αποστολής υλικών ή εξοπλισμού.
δ. Αντίγραφα των δύο Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης που εκδόθηκαν κατόπιν των ενεργειακών επιθεωρήσεων. Η πρώτη λαμβάνει χώρα πριν την έναρξη των εργασιών αλλά μετά την υπαγωγή στο νόμο 4178 και η δεύτερη μετά την ολοκλήρωση των εργασιών και την επίτευξη του ενεργειακού στόχου
ε. Πόρισμα – Δήλωση του Ενεργειακού Επιθεωρητή που διενήργησε τη δεύτερη επιθεώρηση, στο οποίο δηλώνεται η επίτευξη του ενεργειακού στόχου της παραγράφου 4.
ζ. Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 (ΦΕΚ Α΄ 75) με επικύρωση του γνησίου της υπογραφής του αιτούντος, με την οποία δηλώνει ότι υποβάλλει το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών, τα στοιχεία των οποίων είναι αληθή, ότι όλα τα παραστατικά δαπανών που υποβάλλει εκδόθηκαν για την αγορά υλικών – εξοπλισμού, την εκτέλεση εργασιών και την παροχή υπηρεσιών για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου που αναφέρει η αίτησή του καθώς επίσης και ότι οι ιδιοκτήτες για το εν λόγω κτίριο δεν έχουν λάβει επιδότηση από κρατικά ή συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματα που αφορούν παρεμβάσεις στον κτιριακό τομέα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης τους.
2. Συμψηφισμός ειδικού προστίμου για Στατική Ενίσχυση κτιρίων του νόμου 4178/2013.
Για κτίρια που κατασκευάστηκαν προ του 2003 και υπάγονται στις ρυθμίσεις του Ν. 4178/2013 (ΦΕΚ Α΄ 174), το ποσό του ειδικού προστίμου, που καταβάλλεται δυνάμει του ανωτέρω νόμου, δύναται να συμψηφίζεται με το ποσό που δαπανάται μετά την έναρξη ισχύος της παρούσης για την στατική ενίσχυση των κτιρίων αυτών. Εξαιρούνται κτίρια που έχουν λάβει για αυτά επιδότηση – ενίσχυση από προγράμματα που αφορούν παρεμβάσεις στον κτιριακό τομέα για την επισκευή – αποκατάσταση ή ενίσχυση του φέροντα οργανισμού τους ή και συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικών προγραμμάτων ή προγραμμάτων αποκατάστασης ζημιών σε κτίρια που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα, κατολίσθηση).
2.1 Οι παρεμβάσεις αφορούν στην επισκευή – αποκατάσταση ή ενίσχυση του φέροντα οργανισμού και υλοποιούνται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και προδιαγραφές που ισχύουν για τις υποχρεωτικές ελάχιστες απαιτήσεις φέρουσας ικανότητας σύμφωνα με τον Κανονισμό Επεμβάσεων (ΚΑΝΕΠΕ) ή σύμφωνα με τη νομοθεσία που ίσχυε κατά το χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας του κτιρίου, μετά από μελέτη και τεχνική έκθεση από αρμόδιο μηχανικό.
2.2 Στο συμψηφισμό εντάσσονται δαπάνες για αγορά υλικών – εξοπλισμού καθώς και για πρόσθετες εργασίες για την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων, όπως εργασίες αποξήλωσης – αποκομιδής, τοποθέτησης – εγκατάστασης, αποκατάστασης, τοποθέτησης ικριωμάτων, κλπ, για την αποζημίωση για τους απαιτούμενους ελέγχους δόμησης και για τις μελέτες στατικής επάρκειας και στατικής ενίσχυσης όταν αυτές δεν αναφέρονται στα προβλεπόμενα στις διατάξεις του ν.4178/2013 (Α’ 174) υποχρεωτικά δικαιολογητικά για την υπαγωγή. Στην αμοιβή των μηχανικών για την σύνταξη των ως άνω μελετών δύναται να συμψηφίζεται μέγιστο ποσοστό ίσο με το 5% του ήμισυ (50%) του ειδικού προστίμου. Στις ανωτέρω δαπάνες συμψηφισμού δεν περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ.
2.3 Για τον υπολογισμό της σχετικής δαπάνης λαμβάνεται υπόψη το τιμολόγιο της Απόφασης του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων «Τιμολόγιο υπολογισμού της δαπάνης των εργασιών επισκευής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα, κατολίσθηση) και της αντίστοιχης Στεγαστικής Συνδρομής».
2.4 Ο συμψηφισμός διενεργείται για ποσό έως το πενήντα τοις εκατό (50%) του ειδικού προστίμου μη συμπεριλαμβανομένου του σχετικού παραβόλου.
2.5 Για τη διενέργεια του συμψηφισμού υποβάλλονται υποχρεωτικά τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
α. Αίτηση του ενδιαφερόμενου στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία του, τα στοιχεία του κτιρίου για το οποίο αιτείται συμψηφισμό, ο αριθμός της βεβαίωσης υπαγωγής στις ρυθμίσεις του Ν. 4178/2013, το ποσό του ειδικού προστίμου που έχει υπολογιστεί, το ύψος της δαπάνης για την υλοποίηση παρεμβάσεων στατικής ενίσχυσης και το ποσό που αιτείται να συμψηφιστεί.
β. Τα παραστατικά για τις σχετικές δαπάνες, περιλαμβανομένων των δελτίων αποστολής υλικών ή εξοπλισμού.
γ. Αντίγραφο του δελτίου δομικής τρωτότητας που έχει κατατεθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα δήλωσης αυθαιρέτων και αντίγραφο της μελέτης στατικής επάρκειας αν αυτή είναι υποχρεωτική. Σε περίπτωση που δεν είναι υποχρεωτική για την υπαγωγή του αυθαιρέτου σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4178/2013, εκπονείται, πριν τις επεμβάσεις και υποβάλλεται μελέτη στατικής επάρκειας από αρμόδιο μηχανικό.
δ. Θεωρημένη άδεια δόμησης ή έγκρισης εργασιών στατικής ενίσχυσης του κτιρίου όπως αυτή ορίζεται στην παράγραφο 5 του άρθρου 25 του ν.4178/2013.
ε. Πόρισμα του Ελεγκτή Δόμησης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών που βεβαιώνει την ορθή εκτέλεση των εργασιών που προβλεπόταν στην εκδοθείσα άδεια στατικής ενίσχυσης.
ζ. Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 (ΦΕΚ Α΄ 75) με επικύρωση του γνησίου της υπογραφής του αιτούντος, με την οποία δηλώνει ότι υποβάλλει το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών, τα στοιχεία των οποίων είναι αληθή, ότι όλα τα παραστατικά δαπανών που υποβάλλει εκδόθηκαν για την αγορά υλικών/εξοπλισμού, την εκτέλεση εργασιών και την παροχή υπηρεσιών για τη στατική ενίσχυση του κτιρίου που αναφέρει η αίτησή του, καθώς επίσης και ότι για το εν λόγω κτίριο δεν έχει λάβει επιδότηση/ενίσχυση από προγράμματα που αφορούν παρεμβάσεις στον κτιριακό τομέα για την επισκευή / αποκατάσταση ή ενίσχυση του φέροντα οργανισμού τους ή και συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικών προγραμμάτων ή προγραμμάτων αποκατάστασης ζημιών σε κτίρια που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα, κατολίσθηση).
3. Υποβολή και έλεγχος δικαιολογητικών.
3.1 Ο εξουσιοδοτημένος μηχανικός υποβάλλει στο ηλεκτρονικό σύστημα του νόμου 4178/2013 τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση ότι τα στοιχεία που υποβάλλει έχουν ελεγχθεί για την ορθότητα και την πληρότητα τους και ότι τα παραστατικά που υποβάλλονται αντιστοιχούν στις εργασίες που έχουν δηλωθεί και πραγματοποιηθεί για την ενεργειακή αναβάθμιση ή την στατική ενίσχυση της ιδιοκτησίας ή του ακινήτου.
3.2 Είναι δυνατή η υποβολή των ως άνω δικαιολογητικών για την ίδια ιδιοκτησία ή ακίνητο και για τις δύο περιπτώσεις συμψηφισμού του ειδικού προστίμου, με την προϋπόθεση ότι ο συμψηφισμός διενεργείται συνολικά για ποσό έως το πενήντα τοις εκατό (50%) του ειδικού προστίμου μη συμπεριλαμβανομένου του σχετικού παραβόλου.
3.3 Σε περιπτώσεις υπαγωγής όπου το ενιαίο ειδικό πρόστιμο συμψηφίζεται κατά τις διατάξεις του άρθρου 20 του ν.4178/2013 για την εφαρμογή της παρούσας λαμβάνεται το αρχικό υπολογιζόμενο ποσό πληρωμής πριν το συμψηφισμό κατά τα ανωτέρω.
3.4 Τα καταβληθέντα ποσά για εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης ή στατικής ενίσχυσης αφαιρούνται από την τελευταία δόση και τις αμέσως προηγούμενες χρονικά έως ότου ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός. Σε περίπτωση που μετά τον ως άνω υπολογισμό, προκύπτει ότι τα ήδη καταβληθέντα ποσά υπερβαίνουν το ποσό του προστίμου που υπολείπεται, με βάση τις διατάξεις του παρόντος, δεν επιστρέφονται ούτε αναζητούνται.
Η αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης, ή άλλη αρμόδια αρχή, που ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ελέγχει δειγματοληπτικά ποσοστό τουλάχιστον πέντε τοις εκατό (5%) των δηλώσεων που υποβλήθηκαν, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα στοιχεία των δηλώσεων, που αφορούν την περιγραφή της κατασκευής, τα παραστατικά και τα δελτία αποστολής, καθώς και τα πορίσματα των επιθεωρητών ενέργειας ή των Ελεγκτών Δόμησης είναι αληθή και ακριβή. Σε περίπτωση διαπίστωσης ψευδών στοιχείων ή/και αναληθών δηλώσεων, το ειδικό πρόστιμο που αρχικά είχε υπολογιστεί από την ηλεκτρονική διαδικασία του ηλεκτρονικού συστήματος διπλασιάζεται. Για την επιβολή του διπλασιασμού του ειδικού προστίμου εκδίδεται σχετική διοικητική πράξη από την αρμόδια υπηρεσία, η οποία υποβάλλεται στο ΤΕΕ.
Ο έλεγχος μετά από καταγγελία ή εντολή δημοσίων αρχών δύναται να διενεργείται από Ελεγκτές Δόμησης όπως ορίζονται στο ν. 4030/2011 (Α΄ 249), τυχαία, μετά από ηλεκτρονική κλήρωση.
4. Μεταβατικές Διατάξεις.
Ενδεικτικά, για την ενεργειακή αναβάθμιση, θα ακολουθηθεί το πρότυπο του προγράμματος «εξοικονομώ κατ’ οίκον», όπου περιλαμβάνονται γενικά οι ακόλουθες κατηγορίες εργασιών:
α. Αντικατάσταση κουφωμάτων (πλαίσια/υαλοπίνακες) και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης. Λόγω της απαίτησης του προγράμματος για ενεργειακή αναβάθμιση, η παρέμβαση αφορά κατά βάση, αλλά όχι αποκλειστικά, σε θερμομονωτικά/ θερμο−διακοπτόμενα κουφώματα με διπλούς υαλοπίνακες. Επιλέξιμη είναι και η αλλαγή μόνο του υαλοπίνακα με την προϋπόθεση ότι επιτυγχάνεται ενεργειακή αναβάθμιση. Επιλέξιμη, επίσης, είναι η αντικατάσταση εξώπορτας σε μονοκατοικία και κουφωμάτων κλιμακοστασίου και φωταγωγού σε πολυκατοικία. Δεν συμπεριλαμβάνονται όμως «ανοίγματα» προς εσωτερικούς χώρους του κτηρίου θερμαινόμενους ή μη (π.χ. πόρτα διαμερίσματος). Στην κατηγορία περιλαμβάνεται και η τοποθέτηση εξωτερικών σκιάστρων και κινητών προστατευτικών εξωφύλλων στα ανοίγματα (παντζούρια, ρολά).
β. Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτηριακό κέλυφος συμπεριλαμβανομένου του δώματος/στέγης και της πιλοτής. Στην κατηγορία αυτή είναι επιλέξιμη και η τοποθέτηση εσωτερικής θερμομόνωσης όταν η τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης είναι τεχνικά αδύνατη ή δεν επιτρέπεται από την κείμενη νομοθεσία (π.χ. διατηρητέα κτήρια, παραδοσιακοί οικισμοί).
γ. Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης και συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης. Στην κατηγορία αυτή είναι επιλέξιμες:
− Η εγκατάσταση νέου ή αντικατάσταση συστήματος καυστήρα ή/και λέβητα με καινούριο σύστημα πετρελαίου ή φυσικού αερίου (κεντρικό ή ατομικό) ή σύστημα που λειτουργεί κυρίως με την αξιοποίηση ανανεώσιμης πηγής ενέργειας, Α.Π.Ε., (π.χ. καυστήρας βιομάζας, αντλίες θερμότητας, ηλιοθερμικά συστήματα, κλπ.) ή σύστημα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ). Η εγκατάσταση/αντικατάσταση αφορά στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό του λεβητοστασίου στο σύνολό του και του δικτύου διανομής (αυτοματισμοί, κυκλοφορητές, καμινάδα, αντικατάσταση ή μόνωση σωληνώσεων, κλπ.). Δεν είναι επιλέξιμες οι δαπάνες για δεξαμενή πετρελαίου και τερματικές μονάδες απόδοσης θερμότητας (σώματα καλοριφέρ, ενδοδαπέδιο σύστημα, κλπ).
− Η τοποθέτηση διατάξεων αυτομάτου ελέγχου της λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης, όπως χρονο− διακόπτες, αυτοματισμούς αντιστάθμισης ή/και υδραυλικής ισορροπίας για τη ρύθμιση των μερικών φορτίων (τρίοδη ή τετράοδη ηλεκτροβάννα, ρυθμιστές στροφών κυκλοφορητών, κλπ), θερμοστάτες χώρων, θερμοστατικές κεφαλές θερμαντικών σωμάτων, κλπ., συμπεριλαμβανομένων συστημάτων θερμιδομέτρησης για την κατανομή δαπανών θέρμανσης.
− Η τοποθέτηση ηλιακών συστημάτων για την παροχή ζεστού νερού χρήσης (συλλέκτης, δοχείο αποθήκευσης νερού, βάση στήριξης, σωληνώσεις, κλπ).
Ειδικά για την περίπτωση πρότασης αντικατάστασης καυστήρα/ λέβητα πετρελαίου με νέο ίδιας τεχνολογίας θα πρέπει με βάση τα χαρακτηριστικά τους και τα αποτελέσματα της ανάλυσης καυσαερίων να τεκμηριώνεται επαρκώς, από τον Ενεργειακό Επιθεωρητή, η ανάγκη για την αλλαγή έναντι συντήρησης ή χημικού καθαρισμού (π.χ. λέβητας που έχει υποστεί ανεπανόρθωτες φθορές).
Η πρόταση (συνδυασμός παρεμβάσεων) για ενεργειακή αναβάθμιση, που υποβάλλεται με την αίτηση, θα πρέπει να καλύπτει την ακόλουθη απαίτηση που αποτελεί τον ελάχιστο ενεργειακό στόχο: αναβάθμιση κατά μια τουλάχιστον ενεργειακή κατηγορία ή εναλλακτικά η ετήσια εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας να είναι μεγαλύτερη από το 30% της κατανάλωσης του κτηρίου αναφοράς (kWh/m2).
Για τον έλεγχο της ικανοποίησης της ανωτέρω απαίτησης θα πρέπει τα υλικά και τα συστήματα που θα χρησιμοποιηθούν για τις παρεμβάσεις να φέρουν ενεργειακή πιστοποίηση. Επισημαίνεται ότι επιτυγχάνεται αυξημένη εξοικονόμηση ενέργειας όταν τα δομικά στοιχεία και οι επιμέρους ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις πληρούν, μετά τις παρεμβάσεις, τις ελάχιστες προδιαγραφές που αναφέρονται στις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 8 του ΚΕΝΑΚ σε συμφωνία και με τα οριζόμενα στις σχετικές Τεχνικές Οδηγίες ΤΕΕ (ΤΟ ΤΕΕ).
Επιπλέον τα δομικά υλικά και τα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα, για τα οποία υφίσταται σχετική υποχρέωση από την κείμενη νομοθεσία, θα πρέπει να φέρουν σήμανση CE. Στις ανωτέρω δαπάνες ανά ειδικότερη παρέμβαση συμπεριλαμβάνονται τυχόν πρόσθετες αναγκαίες εργασίες για την ολοκληρωμένη υλοποίηση της παρέμβασης όπως σκαλωσιές, επιχρίσματα, μικροεργασίες αποκατάστασης της εμφάνισης του στοιχείου στο οποίο έγινε η παρέμβαση, αποξηλώσεις/καθαιρέσεις και αποκομιδή, σήτες, διαμόρφωση κλίσεων απορροής στο δώμα, υγρομόνωση, απαραίτητες εργασίες και επεμβάσεις για την ορθή λειτουργία/συμπεριφορά της θερμομόνωσης, απαραίτητες επεμβάσεις στη στέγη (π.χ. αντικατάσταση κεραμιδιών) κ.λπ.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην σελίδα του ΤΕΕ
Το αντίστοιχο ΦΕΚ 2240/2014 μπορείτε να δείτε ΕΔΩ
(Πηγή: https://oenet.gr & http://portal.tee.gr)
Με τον όρο Σύνδρομο του ασθενούς κτιρίου εννοούμε το φαινόμενο κατα το οποίο οι ένοικοι ενός κτιρίου αισθάνονται συμπτώματα δυσφορίας, σωματικης κόπωσης και εξαντλησης της υγειας τους, τα οποια ωφείλονται κυριως στις δυσμενείς και νοσηρές συνθήκες του κτιρίου στο οποίο βρίσκονται. Στην ονομαζόμενη ΄΄εσωτερική μόλυνση του κτιρίου΄΄. Συμπτώματα που συνήθως υποχωρούν όταν ο παθών εξέρχεται του κτιρίου.
Ο όρος Σύνδροµο του Άρρωστου Κτιρίου (Sick building Syndrome), χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει κτίρια, ανεξαρτήτου μεγέθους, διαστάσεων ή παλαιότητας, κτίρια που προορίζονται κυρίως για να στεγάσουν υπηρεσίες ή κατοικίες και τα οποία παρουσιάζουν προβλήματα εσωτερικής ρύπανσης. Με τον όρο Εσωτερική ρύπανση εννοούμε κυρίως την μη καλή ποιότητα ή την ανεπαρκή ανανέωση του αέρα των εσωτερικών χώρων του κτιρίου.
Η ποιότητα του περιβάλλοντος του εσωτερικού ενός κτιρίου, θα πρέπει να προσφέρει στους χρήστες του άνεση τόσο Θερμική, Οπτική, Ακουστική, Φωτισμού, όσο και από άποψη της ποιότητας του εσωτερικού αέρα, προκειμένου να θεωρηθεί ένας χώρος κατάλληλος και υγιής προς χρήση
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, εκτιμάται ότι το 30% περίπου των νέων και των ανακαινιζόμενων κτιρίων, ευθύνεται για προβλήματα υγείας που είναι δυνατόν να εμφανίσουν τα άτομα που ζουν εκεί, λόγω κακής εσωτερικής ποιότητας της ατμόσφαιρας και σε ευρωπαικό επίπεδο το 20% των χρηστών ενός κτιρίου υποφέρει απο συμπτώματα πονοκεφάλων και αλλεργιών κυρίως λόγω του ελλειπούς αερισμού του κτιρίου στο οποίο διαμένουν.
Τα Συµπτώµατα που παρουσιάζουν οι ένοικοι κατά την παραµονή τους στο «άρρωστο» κτίριο είναι:
- Πονοκέφαλοι, ζαλάδες και ναυτία,
- Ερεθισμοί των ματιών, ρινόρροια, βράχνιασμα και πονόλαιμος,
- Αλλεργίες και ερεθισμούς του δέρματος,
- Επιδείνωση συμπτωμάτων άσθματος,
- Έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης, πνευµατική κόπωση και σύγχυση,
- Συμπτώματα κρυολογήματος,
- Σωµατική κόπωση, λήθαργος,
- Πεπτικές διαταραχές
- Ιγμορίτιδες, ωτίτιδες,
- Πνευμονίες,
- Παθήσεις του ήπατος,
- Παθήσεις των νεφρών,
- Παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Οι Παράγοντες που συμβάλουν στην εσωτερική μόλυνση ενός κτιρίου είναι συνοπτικά οι εξής:
- Ατμοσφαιρική Ρύπανση – εξωτερικοί παράγοντες,
- Χημικοί παράγοντες του εσωτερικού του κτιρίου,
- Βιολογικοί παράγοντες του εσωτερικού του κτιρίου,
- Ηλεκτρομαγνητική και φυσική Ακτινοβολία,
- Φυσικοί παράγοντες,
Πιο συγκεκριμένα:
ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ –
Εξωτερικοί παράγοντες που εισέρχονται στο κτίριο απο παράθυρα, καπνοδόχους και λοιπα ανοίγματα.
- Εκπομπές Καυσαέριων οχημάτων,
- Βιομηχανικοί ρύποι,
- Οικιστικοί ρύποι (απο τζάκια, κουζίνες, γκαράζ κτλ.),
- Σκόνες απο εξωτερικές δραστιριότητες (εργοτάξια, οικοδομές κ.α.).
ΧΗΜΙΚΟΙ ΡΥΠΟΙ – ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ & ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ
- Φορμαλδεΰδη
Πρόκειται για οργανική ουσία που βρίσκεται σε δάπεδα, μοκέτες, ταπετσαρίες, κυρίως από συνθετικά υλικά, καθώς και σε μονωτικά υλικά (από πίσσα ή πολυουρεθάνες, ίνες ύαλου ή αλκαλοειδή), σε έπιπλα από MDF και μοριοσανίδες, σε επικίνδυνες κόλλες και στα τσιγάρα.
- Διοξείδιο άνθρακα
Παράγεται κατά την καύση των ορυκτών καυσίμων (πετρελαίου κυρίως).
- Μονοξείδιο του άνθρακα
Παράγεται από ατελή καύση τσιγάρων, τζακιού, σόμπας ξύλου, από συσκευές αερίου, οδική κυκλοφορία, βιομηχανία, κεντρικές θερμάνσεις.
- Οξείδια αζώτου
Απελευθερώνονται με τη χρήση συσκευών αερίου.
- Αμίαντος
Βρίσκεται σε πολλά μονωτικά υλικά, σωλήνες αμιαντοτσιμέντου, σε στέγες από αμιαντοτσιμέντο.
- Τεχνητές ορυκτές ίνες
Κυρίως πετροβάµβακας και υαλοβάμβακας, οι οποίοι απελευθερώνουν ίνες καρκινογόνες.
- Πτητικές οργανικές ουσίες
Εξαερώνονται µε τη θερμοκρασία των εσωτερικών χώρων από διάφορα προϊόντα, όπως χρώματα, πλαστικά, κόλλες, κ.λ.π., όπου υπάρχουν ως διαλύτες.
ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΡΥΠΟΙ
Μούχλα, ακάρεα, μύκητες, μικροοργανισμοί, ο καπνός τσιγάρου, ακαθαρσίες ζώων και πτηνών.
Στον καπνό του τσιγάρου υπάρχουν 4.300 χημικές ουσίες. Ο καπνός αποτελεί µείγµα αερίων, αιωρούµενων στερεών σωματιδίων & οργανικών ουσιών. Σημειωτέον ότι στους κλειστούς χώρους πολλαπλασιάζει δραματικά τις συγκεντρώσεις των αιωρούµενων στερεών σωματιδίων και των άλλων αέριων ρύπων (νικοτίνης, αρωματικών υδρογονανθράκων, μονοξείδιου άνθρακα).
ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ
Προέρχονται από τα διάφορα Ηλεκτρομαγνητικά πεδία που δημιουργούνται από Ηλεκτρικές ή Ηλεκτρονικές συσκευές, Ηλεκτρικά δίκτυα & εγκαταστάσεις, Φωτιστικά σώματα, Κινητή τηλεφωνία, Ιατρικές συσκευές, Συσκευές που παράγουν ραδιενέργεια.
ΦΥΣΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ
Πρόκειται για την ακτινοβολία που προέρχεται από την κοσμική ενέργεια, τα γήινα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και την ακτινοβολία που απελευθερώνεται από διάφορα φυσικά ραδιενεργά υλικά, όπως ο γρανίτης, που περιέχει το στοιχείο ράδιο 226, το οποίο μεταπίπτει σε ΡΑΔΟΝΙΟ, που εισβάλλει υπό αέρια μορφή στο εσωτερικό των υπόγειων & ισόγειων κυρίως χώρων από το υπέδαφος και ρυπαίνει επικίνδυνα τον αέρα που αναπνέουμε.
ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
- Θερμοκρασία,
- Υγρασία,
- Κακή ακουστική και εργονομία,
- Ελλεπείς ηχομόνωση.
Ίδιαίτερη κατηγορία αποτελεί ο κλιματισμός του εκάστοτε χώρου.
Ο κλιματισμός έχει ποικιλόμορφη και εκτεταμένη χρήση στον κτιριακό τομέα. Χρησιμοποιείται κυρίως για την εξασφάλιση της θερμικής άνεσης του χώρου, των κατάλληλων συνθηκών διαβίωσης είτε πρόκειται για τις συνήθεις συνθήκες κατοικιών, ξενοδοχείων, μουσείων, χώρων εργασίας κτλ. είτε πρόκειται για την εξασφάλιση συγκεκριμένων ειδικών συνθηκών ύγρανσης και θερμοκρασίας σε φαρμακοβιομηχανίες, χημικά εργαστήρια κτλ.
Η ανεπαρκής ή ελλειπής συντήρηση των κλιματιστικών μονάδων π.χ. η αποτυχία ή αμέλεια για τον καθαρισμό ή την αλλαγή των φίλτρων τακτικά μπορούν να επιτρέπουν την ανάπτυξη μικροβίων και λοιπών ρυπογόνων σωματιδίων και την μετέπειτα διανομή τους σε όλο το κτίριο.
Μέτρα αντιμετώπισης και προφύλαξης
- Η τακτική και επιμελής συντήρηση και ο καθαρισµός των κεντρικών κλιµατιστικών συστηµάτων.
- Η ανανέωση του εσωτερικού αέρα (δημιουργία ανοιγματων, αιθρίων κτλ.).
- Η µείωση της χρήσης συνθετικών προϊόντων στην επίπλωση του χώρου.
- Η αποφυγή χρήσης χηµικών καθαριστικών.
- Η αποφυγή του καπνίσµατος στους κλειστούς χώρους.
- Η εφαρµογή κείµενης νοµοθεσίας για την Υγεία και Ασφάλεια.
- Ενημέρωση, επιμόρφωση των χρηστών – ενοίκων.
- Επαρκής εκπαίδευση των τεχνικών, μηχανικών κτλ.
- Χρήση υλικών φιλικών προς το περιβάλλον.
- Χρήση φυτών (φυτεμένα δώματα, αυλές).
- Επαρκής αερισμός κλειστών χώρων αποθήκευσης χρωμάτων, διαλυτών, μονωτικών και πυρίμαχων υλικων, συσκυών υγραερίου.
Ειδικά μέτρα πρόληψης σε ΝΕΑ ΚΤΙΡΙΑ
- Σωστός Προσανατολισμός κτιρίου.
- Κατασκευή ηλιακών Θερμοκηπίων, Ηλιακών Αίθριων, Ηλιακών τοίχων, Εκμετάλλευση Παθητικών ηλιακών συστημάτων, αρχών βιοκλιματισμού, πράσινα κτίρια.
- Χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
- Χρήση Οικολογικών υλικών από Φυσικές πρώτες ύλες (Low embodied energy materials).
- Αποφυγή χρήσης Γρανίτη, Σιδηροπλισμού από ανακύκλωση, Τσιμέντου από ιπτάμενη τέφρα.
- Γείωση σιδηροπλισμού για αποφυγή κλωβού Faraday.
- Ηλεκτρολογική εγκατάσταση ακτινωτή.
- Αποφυγή δόμησης σε χώρους μολυσμένους από ραδιενεργά απόβλητα ή Ραδιενεργά Πετρώματα.
Γεώργιος Ε. Συγγρός
Ο χώρος εργασίας είναι ο χώρος που περνάμε τις περισσότερες ώρες της ημέρας, κάτι σαν το δεύτερο σπίτι μας. Έρευνες έδειξαν πως ο χώρος εργασίας είναι καθοριστικός για την απόδοση του ατόμου. Γι’ αυτό το λόγο -και φυσικά επειδή δεν μπορούμε να αισθανθούμε σαν το σπίτι μας- υπάρχουν τρόποι όπου μας κάνουν να αισθανθούμε αποδοτικοί και ενεργητικοί αρκεί να τους ακολουθήσουμε…
Είναι γνωστό ότι το Φενγκ Σουι έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους στον πλανήτη να διακοσμήσουν τον χώρο τους είτε προσωπικό είτε επαγγελματικό. Μικρές ή μεγάλες συμβουλές που σε περίπτωση που τις ακολουθήσουμε μπορούμε να ευνοηθούμε στους εξής τομείς: σταδιοδρομία, εσωτερική γνώση, οικογένεια, ευημερία, φήμη, γάμος, παιδιά και πιστοί φίλοι.
Ας αρχίσουμε λοιπόν με συμβουλές για το γραφείο:
1) Τοποθετείστε το γραφείο σας σε μέρος που να βλέπει τον νότο καθώς είναι το πιο ευοίωνο σημείο του ορίζοντα. Σύμφωνα με το Φενγκ Σουι η διάταξη αυτή προσφέρει προστασία και μας επιτρέπει να βλέπουμε τις ευκαιρίες καριέρας και σταδιοδρομίας να έρχονται.
2) Η θέση της καρέκλας πρέπει να είναι με τέτοιο τρόπο τοποθετημένη που να μας επιτρέπει να βλέπουμε την είσοδο καθώς και το ποιος μπαίνει στο γραφείο μας. Η ακατάλληλη θέση είναι να έχουμε την πλάτη μας γυρισμένη προς την πόρτα διότι μπορεί να πιαστούμε απροετοίμαστοι κάποια στιγμή της ημέρας.
3) Το γραφείο μας θα πρέπει να είναι τακτοποιημένο και να μην υπάρχουν άχρηστα χαρτιά πάνω του. Εκτός του ότι μας βοηθά στην καλύτερη οργάνωση της δουλειάς μας ταυτόχρονα η ακαταστασία μπλοκάρει την καλή ενέργεια. Οργανώστε τα χαρτιά σας ταξινομώντας τα σε κατηγορίες με βάση την ημερομηνία ή βάζοντας διαφορετικά χρωματιστά αυτοκόλλητα ανάλογα με την χρησιμότητα του κάθε εγγράφου.
4) Η πάνω αριστερή γωνία του γραφείου μας αναπαριστά την ευημερία, τοποθετώντας ένα φυτό βοηθάμε στο προσελκύσουμε αφθονία και χρήματα. Μια καλή ιδέα είναι να τοποθετήσουμε ένα όμορφο κρυστάλλινο βάζο.
5) Στο επάνω μέρος του γραφείου μας, συγκεκριμένα στο κέντρο βάζοντας τις επαγγελματικές μας κάρτες είτε μια φωτογραφία που μας δείχνει να έχουμε εκπληρώσει ένα στόχο μας( όπως για παράδειγμα η αναμνηστική φωτογραφία ενός αγώνα που συμμετείχαμε κερδίζοντας ένα μετάλλιο) μας βοηθά να αποκτήσουμε τα 15 λεπτά δημοσιότητας ή έστω την καλή φήμη των επαγγελματικών μας πλάνων.
6) Ο αγαπημένος δεν πρέπει να έχει θέση μόνο στην καρδιά σας αλλά και στο γραφείο σας… Η σωστή θέση;;; Δεξιά πάνω γωνία με εσάς τους δυο… Όσο για την ελεύθερες ψυχές ένα φρέσκο λουλούδι θα βοηθήσει για λίγο ρομαντισμό, τύχη και θα βοηθήσει στην αλλαγή της διάθεσης.
7) Είναι γνωστό ότι η καθιστική ζωή δεν ευνοεί την υγεία και την φυσική κατάσταση. Αφήνοντας κενό το κεντρικό σημείο του γραφείου σας ελκύετε καλή ενέργεια. Επιπλέον, το Φενγκ Σουι προτείνει να κάνετε μικρά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς σας βοηθά να μείνετε συγκεντρωμένοι και να μειώσετε το άγχος.
8) Αν η δημιουργικότητα και η φαντασία αποτελεί μέρος της εργασίας σας τότε τοποθετείστε μερικά περιοδικά ή βιβλία (για τους συγγραφείς) στο δεξί μέρος του γραφείου σας. Ένα μπλοκ θα ήταν τέλεια ιδέα για τους σχεδιαστές ενώ για τους υπολοίπους ένα μεταλλικό αντικείμενο θα ενίσχυε την φαντασία σας.
9) Από το κεντρικό σημείο του γραφείο σας περνάει ο τομέας καριέρα. Αυτό το σημείο είτε το αφήνετε κενό είτε γράφετε σε ένα post it το αγαπημένο σας απόφθεγμα που φυσικά πρέπει να είναι θετικό και να αφορά τον συγκεκριμένο τομέα.
10) Ποιος άνθρωπος δεν χρειάζεται φίλους στη ζωή του; Τοποθετώντας κάτω δεξιά το τηλέφωνο είτε την ατζέντα βοηθάτε στον τομέα φίλοι. Μια ακόμα καλύτερη ιδέα είναι να βάλετε στο σημείο αυτό μια φωτογραφία από τις ονειρικές, μελλοντικές διακοπές. Μ αυτό τον τρόπο ευνοείται και ο τομέας ταξίδια.
Το Φενγκ Σουι δεν είναι μια μαγική συνταγή που θα μας λύσει τα προβλήματά μας. Το μόνο που κάνει είναι μας βοηθά με απλές καθημερινές κινήσεις να βελτιώσουμε τον τρόπο ζωής μας και να σκεφτόμαστε θετικότερα.
JP.
Επωφελούμενοι της πλέον εύκολης και γρήγορης πρόσβασης που προσφέρει στις μέρες το διαδίκτυο, αποφασίσαμε την ανάρτηση και φιλοξενία στην ηλεκτρονική μας σελίδα, κατά τακτά χρονικά διαστήματα, άρθρων, απόψεων και ιδεών συνεργατών και επαγγελματιών του χώρου με στόχο την μετάδοση πληροφοριών για την καλύτερη ενημέρωση και εξυπηρέτηση σας…
Πως να αναδείξετε και να εκμεταλλευτείτε τους μικρούς σας χώρους…
Είτε πρόκειται για μια γκαρσονιέρα κατάλληλη για φοιτητές ή εργένηδες, είτε για το δωμάτιο – προσωπικό χώρου κάποιου εντός μεγαλύτερης οικίας, είτε για γραφείο – επαγγελματικό χώρο, οι μικροί χώροι και εν γένει τα μικρά σπίτια, υπό τις κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις μπορούν να γίνουν πιο ζεστοί και πιο φιλόξενοι. Υπό την σωστή οργάνωση και διευθέτηση του χώρου μπορεί να δημιουργηθεί ένα λειτουργικά και αισθητικά άψογο αποτέλεσμα.
Φωτισμός…
Εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τον φυσικό φωτισμό (ανοιχτόχρωμες κουρτίνες ή λεπτά υφάσματα), αλλά και τον τεχνητό φωτισμό με φωτιστικά δαπέδου, οροφής και κρυφούς φωτισμούς, ώστε να αναδείξετε και να φωτίσετε τυχόν σκοτεινά σημεία του χώρου σας.
Χρωματισμοί…
Επιλέξτε ανοιχτόχρωμα, απαλά χρώματα που ‘’μεγαλώνουν’’ οπτικά τους χώρους. Περιορίστε τα έντονα χρώματα σε επιλεγμένα τμήματα (πχ κάποιο έντονο χρώμα μέχρι την μέση των τοίχων και μετά το υπόλοιπο τμήμα της τοιχοποιίας και το ταβάνι με λευκό ή κάποιο ανοιχτό παλ χρώμα), σε σημεία που τυχόν θέλετε να τονίσετε, να δημιουργήσετε μια αντίθεση ή σε μικρές εσοχές
Έπιπλα και υφάσματα…
Με την ίδια λογική ανοιχτόχρωμα ή και λευκά έπιπλα και υφάσματα δίνουν μια άλλη εντύπωση και αίσθηση μεγέθους του εκάστοτε χώρου. Ειδικά εάν σας αρέσουν τα έντονα χρώματα στους τοίχους, τα λευκά έπιπλα θα αναδείξουν την όποια αντίθεση και θα δημιουργήσουν ένα όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα. Προτιμήστε πτυσσόμενα έπιπλα που συνδυάζουν την λειτουργικότητα με την εξοικονόμηση του χώρου (π.χ. καναπές – κρεβάτι, κουκέτες κτλ.), συρόμενα ή ευκόλως μετακινούμενα έπιπλα, είτε έπιπλα με κρυφούς χώρους αποθήκευσης. Κατασκευάστε τραπεζάκια από ξύλινες παλέτες με αποθηκευτικούς χώρους (αν και αυτό αποτελεί ξεχωριστό θέμα – άρθρο).
Εκμεταλλευτείτε ΚΑΘΕ σημείο του χώρου σας…
Τοποθετείστε ράφια σε κενές γωνιές ή ακόμα σε ψηλά σημεία των τοίχων (ανεκμετάλλευτες θέσεις που έτσι και αλλιώς δεν εμποδίζουν στην προσπέλαση), εκμεταλλευτείτε χώρους κάτω από εσωτερικές σκάλες ως αποθηκευτικούς, δημιουργήστε ανοίγματα και εσοχές σε υπάρχοντες τοίχους για extra αποθηκευτικούς χώρους ή δημιουργήστε χωρίσματα (με βιβλιοθήκες, ψευδότοιχους – γυψοσανίδες, κατά προτίμηση όχι μέχρι την οροφή), χρησιμοποιήστε καθρέπτες που δημιουργούν την εντύπωση των μεγάλων διαστάσεων.
Εν ολίγοις εμπνευστείτε, δημιουργήστε και ο μόνος περιορισμός ας είναι η φαντασία σας…
Για οποιαδήποτε συμβουλή – πληροφορία μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας…
Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε…
ΣΚΟΠΟΣ – ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
Α. Σκοπός της Κανονιστικής Πράξης είναι η καθιέρωση ενός πλαισίου γενικών κανόνων που θα διέπει την παραχώρηση τμημάτων των πάσης φύσεως κοινοχρήστων χώρων για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.
Το καθοριζόμενο πλαίσιο γενικών κανόνων αποβλέπει στην αξιοποίηση της θετικής συμβολής που μπορεί να έχει η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στην ζωντάνια, ασφάλεια και ελκυστικότητα των κοινόχρηστων χώρων της πόλης, εφόσον όμως παράλληλα διασφαλίζονται:
► Ο βασικός προορισμός των κοινόχρηστων χώρων και η ανεμπόδιστη χρήση τους από πολίτες.
► Η προστασία των δομικών στοιχείων, της φύτευσης και του εξοπλισμού των κοινόχρηστων χώρων.
► Η αναβάθμιση της αισθητικής των κοινόχρηστων χώρων και πάντως τη μη υποβάθμισή της.
► Η προστασία της κατοικίας και της ποικιλίας όλων των κατά περίπτωση επιτρεπόμενων χρήσεων κυρίως στα ισόγεια των κτιρίων.
Β. Η Κανονιστική Πράξη βασίζεται στην ισχύουσα νομοθεσία: για τους κοινόχρηστους χώρους:
1. Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν. 3463/2006)
2. Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ Α΄ 87/7.6.2010)
3. του Α.Κ. (άρθρα 969 και 970) – Διαχείριση και αξιοποίηση των κοινόχρηστων χώρων κατά τρόπο που να μην αναιρείται η κοινή χρήση και να προάγεται η κοινή ωφέλεια.
4. Κτριοδομικού Κανονισμού , Aριθμ. 3046/304/30-1/3-2-1989 (ΦΕΚ 59 Δ’):
5. Ν. 4067/12 (ΝΟΚ ) Άρθρο 20 – Κατασκευές σε δημόσιους κοινόχρηστους χώρους
6. Ν. 4067/12 (ΝΟΚ ) Άρθρο 26 – Ειδικές ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία ή εμποδιζόμενων ατόμων.
7. Ειδικές ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση ΑμΕΑ σε κοινόχρηστους χώρους των οικισμών που προορίζονται για την κυκλοφορία πεζών Αριθ. Απόφ. 52907/09 (ΦΕΚ 2621 Β΄/31-12-09)
8. Οι σχετικές διατάξεις του Ν. 1080/1980 (ΦΕΚ 246/Α΄/1980) «Περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως διατάξεων τινών της περί των προσόδων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοικήσεως Νομοθεσίας και άλλων τινών συναφών διατάξεων», όπως τροποποιήθηκαν από την παρ. 5 του άρθρου 26 του Ν. 1828/1989 (ΦΕΚ 2/ Α’/1989), το άρθρο 6 του Ν. 1900/1990 (ΦΕΚ 125 /Α’/1990) και ισχύουν σήμερα.
Γ. Η παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου για χρήση από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, είναι δυνατή εφόσον για τον συγκεκριμένο χώρο:
1. δεν υπάρχει σχετικός περιορισμός από ειδικές πολεοδομικές ή άλλες ρυθμίσεις,
2. δεν έχει εκδοθεί Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία για ειδικούς λόγους δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.
Δ. Η Κανονιστική Πράξη αποτελεί ένα γενικό πλαίσιο για όλους τους κοινόχρηστους χώρους, και αντικαθιστά τον αντίστοιχο προηγούμενο «Κανονισμό σχετικά με τους όρους της χρήσης των παραχωρούμενων χώρων για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων», ο οποίος εγκρίθηκε με την Π.Δ.Σ. 2701/22.12.2000.
Για ειδικούς λόγους και κατόπιν μελέτης, μπορεί να εγκρίνεται ειδική Κανονιστική Πράξη, που αφορά σε συγκεκριμένο κοινόχρηστο χώρο. Στην περίπτωση αυτή η χωροθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων και ο επιτρεπόμενος εξοπλισμός, εναρμονίζονται με την αρχιτεκτονική διαμόρφωση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κοινόχρηστου χώρου.
Ε. Η Κανονιστική Πράξη περιλαμβάνει:
1. Τις τεχνικές και λειτουργικές προϋποθέσεις, που πρέπει να υφίστανται, προκειμένου:
2. να είναι δυνατή η παραχώρηση τμημάτων κοινόχρηστου χώρου για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων
και
1. η θέση και έκταση των παραχωρούμενων τμημάτων κοινόχρηστου χώρου, να μην ακυρώνει ή περιορίζει τη λειτουργία και τη μορφή του.
2. Τον εξοπλισμό, που είναι δυνατόν να τοποθετηθεί, εντός της παραχωρούμενης έκτασης για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.
3. Τις διαδικασίες αδειοδότησης και ελέγχου των παραχωρούμενων χώρων τόσο ως προς την θέση – έκταση όσο και ως προς τον εξοπλισμό.
1. ΤΕΧΝΙΚΕΣ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ – ΧΡΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ – ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Προκειμένου να παραχωρηθεί κοινόχρηστος χώρος του Δήμου Αθηναίων για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, πρέπει κατ’ ελάχιστον να εξασφαλίζονται, για κάθε κατηγορία κοινόχρηστου χώρου, τα ακόλουθα:
1.1. Πεζοδρόμια:
α. Η παραχωρούμενη για τραπεζοκαθίσματα και συναφή στοιχεία επιφάνεια, πρέπει να αφήνει ελεύθερο πλάτος του πεζοδρομίου, ίσο ή μεγαλύτερο του 1,50μ αφαιρούμενης της φύτευσης (δενδροστοιχία, παρτέρι, κλπ) και τυχόν άλλων σταθερών στοιχείων (στάση, περίπτερο κλπ).
Εναλλακτική πρόταση: Να μην παραχωρείται κοινόχρηστος χώρος όταν το πλάτος του πεζοδρομίου είναι μικρότερο των 3,5μ. και υπάρχει όδευση τυφλών ή 3,00μ. χωρίς όδευση τυφλών.
Η παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε πεζοδρόμια πλάτους πάνω από 3,50μ., δεν μπορεί να υπερβαίνει το 35% του πλάτους.
β. Η όδευση τυφλών πρέπει να παραμένει ελεύθερη, καθώς και τουλάχιστον 0,50μ. εκατέρωθεν αυτής.
γ. Ο παραχωρούμενος χώρος μπορεί να οριοθετείται είτε σε επαφή με το κράσπεδο, είτε σε επαφή με την ρυμοτομική-οικοδομική γραμμή, ανάλογα με το πλάτος του, τη διαμόρφωση του πεζοδρομίου και τα χαρακτηριστικά τις περιοχής (εμπορικές δραστηριότητες, είσοδοι κατοικιών, κλπ).
δ. Η παραχώρηση και χρήση τμήματος πεζοδρομίου για τραπεζοκαθίσματα, δεν πρέπει να βλάπτει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τα στοιχεία διαμόρφωσης του πεζοδρομίου (δάπεδο, φύτευση, εμπόδια στάθμευσης, φωτισμός, κλπ) και δεν αποτελεί λόγο για την αλλαγή της διαμόρφωσής του.
1.2. Πεζόδρομοι:
α. Η παραχωρούμενη για τραπεζοκαθίσματα συναφή στοιχεία επιφάνεια, πρέπει:
1. να αφήνει ελεύθερη, καθ’ όλο το μήκος του πεζοδρόμου, τη ζώνη των 3,50μ. η οποία από το σχεδιασμό του πεζοδρόμου προορίζεται για την πρόσβαση οχημάτων έκτακτης ανάγκης, την τροφοδοσία και την πρόσβαση σε νόμιμους ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης παρόδιων κτιρίων,
2. να μην υπερβαίνει το 60% του πλάτους του πεζοδρόμου.
β. Η όδευση τυφλών πρέπει να παραμένει ελεύθερη, καθώς και τουλάχιστον 0,50μ. εκατέρωθεν αυτής.
γ. Ο παραχωρούμενος χώρος μπορεί να οριοθετείται είτε σε απόσταση, είτε σε επαφή με την ρυμοτομική-οικοδομική γραμμή, ανάλογα με τη διαμόρφωση του πεζοδρόμου και τα χαρακτηριστικά τις περιοχής (εμπορικές δραστηριότητες, είσοδοι κατοικιών, κλπ).
δ. Η παραχώρηση και χρήση τμήματος πεζοδρόμου για τραπεζοκαθίσματα, δεν πρέπει να βλάπτει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τα στοιχεία διαμόρφωσης του πεζοδρόμου (δάπεδο, φύτευση, καθιστικά, φωτισμός, κλπ) και δεν αποτελεί λόγο για την αλλαγή της διαμόρφωσής του.
1.3. Πλατείες και λοιποί κοινόχρηστοι χώροι:
α. Η παραχωρούμενη για τραπεζοκαθίσματα συναφή στοιχεία επιφάνεια, πρέπει να μην υπερβαίνει το 10% της επιφάνειας, η οποία είναι διαμορφωμένη για την κίνηση και στάση πεζών, περιλαμβανομένων και των πεζοδρομίων σε συνέχεια πλατείας – κοινόχρηστου χώρου.
Εναλλακτική πρόταση: …… να μην υπερβαίνει το 30% της επιφάνειας, …..
β. Η παραχώρηση και χρήση τμήματος πλατείας ή κοινόχρηστου χώρου για τραπεζοκαθίσματα, δεν πρέπει να βλάπτει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τα στοιχεία διαμόρφωσης (δάπεδο, φύτευση, καθιστικά, φωτισμός, κλπ) και δεν αποτελεί λόγο για την αλλαγή της διαμόρφωσής της.
γ. Τα προαναφερόμενα (1.3.α & 1.3.β) μπορούν να διαφοροποιηθούν μόνο βάση ειδικής μελέτης, για το σύνολο της πλατείας – κοινόχρηστου χώρου
δ. Η όδευση τυφλών πρέπει να παραμένει ελεύθερη, καθώς και τουλάχιστον 0,50μ. εκατέρωθεν αυτής.
ε. Εφόσον στο χώρο υπάρχει τοποθετημένο γλυπτό έργο τέχνης, η παραχωρούμενη επιφάνεια πρέπει να οριοθετείται σε ικανή απόσταση από αυτό, ανάλογα με το μέγεθος του γλυπτού και πάντως σε απόσταση όχι μικρότερη των 3,00μ.
στ. Τα προαναφερόμενα περιλαμβάνουν και τα πεζοδρόμια που είναι σε συνέχεια πλατείας – κοινόχρηστου χώρου.
ζ. Για τα έναντι πεζοδρόμια, ισχύουν τα αναφερόμενα στην παρ. 1.1. Για πεζοδρόμους σε συνέχεια-επαφή με πλατεία – κοινόχρηστο χώρο, ισχύουν τα αναφερόμενα στην παρ. 1.2.
1.4. Στοές (σύμφωνα με το ισχύον ρυμοτομικό σχέδιο):
α. Το ελεύθερο πλάτος της στοάς, πρέπει να είναι ίσο ή μεγαλύτερο του 1,50μ.
β. Εφόσον υπάρχει όδευση τυφλών αυτή πρέπει να παραμένει ελεύθερη, καθώς και τουλάχιστον 0,50μ. εκατέρωθεν της.
1.5 Εφόσον η παραχωρούμενη σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπίπτει σε δύο διαφορετικές κατηγορίες κοινόχρηστου χώρου (π.χ. στοά και πεζοδρόμιο), για κάθε επιμέρους τμήμα, ισχύουν αντίστοιχα τα οριζόμενα για κάθε κατηγορία.
1.6 Η παραχωρούμενη επιφάνεια κοινόχρηστου χώρου, περιλαμβάνει το σύνολο των στοιχείων τα οποία κατά περίπτωση επιτρέπονται, καθώς και τους μεταξύ τους διαδρόμους ή αναγκαίες αποστάσεις
1.7 Ανεξάρτητα των προαναφερόμενων, εφόσον o κοινόχρηστος χώρος εμπίπτει σε περιοχή για την οποία ισχύουν ειδικοί όροι και περιορισμοί, υπερισχύουν οι ειδικοί όροι προστασίας, στο βαθμό που αυτοί αφορούν και στον κοινόχρηστο χώρο.
2. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΧΩΡΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ – ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
Τα αναφερόμενα στη συνέχεια στοιχεία εξοπλισμού, είναι το σύνολο όσων είναι δυνατόν να εγκριθεί η τοποθέτησή και όχι αυτά που υποχρεωτικά τοποθετούνται σε κάθε περίπτωση.
Η άδεια για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, δεν συνεπάγεται την έγκριση τοποθέτησης και λοιπών στοιχείων.
2.1 Τραπεζοκαθίσματα:
α. Τα τραπέζια και καθίσματα, πρέπει να είναι κατασκευασμένα από καλής ποιότητας υλικά, κατάλληλα για υπαίθριο χώρο. Η συντήρηση των τραπεζοκαθισμάτων και η αντικατάστασή τους σε περίπτωση φθοράς αποτελεί υποχρέωση του καταστήματος Υ.Ε.
β. Η αισθητική, το μέγεθος και τα υλικά των τραπεζοκαθισμάτων, πρέπει να εναρμονίζονται με τον κοινόχρηστο χώρο και δεν επιτρέπεται αυτά να λειτουργούν ως διαχωριστικά (π.χ. καθίσματα πολλών θέσεων με πολύ υψηλή πλάτη) ή ως μέσα σκίασης (π.χ. ενσωματωμένη τέντα).
γ. Δεν επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων που φέρουν επιγραφές ή διαφημίσεις καθώς και η τοποθέτηση, επί αυτών οποιουδήποτε σχετικού στοιχείου.
δ. Δεν επιτρέπεται η στερέωση με σταθερό τρόπο, των τραπεζιών και καθισμάτων, στο δάπεδο ή σε στοιχεία του κοινόχρηστου χώρου, ούτε η κατασκευή σταθερών τραπεζιών και καθισμάτων. Η ασφάλισή των τραπεζοκαθισμάτων, σε ώρες μη λειτουργίας του καταστήματος, γίνεται με τρόπο ανεξάρτητο από τον κοινόχρηστο χώρο και τον εξοπλισμό του. Για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (π.χ. χειμερινοί μήνες) εφόσον είναι αναγκαία η προστασία και αποθήκευση, τα τραπεζοκαθίσματα αποσύρονται, καθώς δεν είναι επιτρεπτή η χρήση του κοινόχρηστου χώρου για αποθήκευση.
ε. Σε περίπτωση κατά την οποία στον παραχωρούμενο χώρο υπάρχουν καθιστικά, που αποτελούν μέρος της εγκεκριμένης διαμόρφωσης του κοινόχρηστου χώρου, δεν επιτρέπεται η κατάργηση ή αλλοίωσή τους (π.χ. σταθερή επικάλυψη ή επένδυση).
2.2 Σκιάδια (ομπρέλες):
α. Τα σκιάδια μπορεί να έχουν κυκλική ή τετράγωνη κάτοψη και μόνο ένα κατακόρυφο στοιχείο στήριξης στο έδαφος. Πρέπει να έχουν μηχανισμό που επιτρέπει το κλείσιμό τους και δεν επιτρέπεται στα σκιάδια να στερεώνονται, κατακόρυφα ή οριζόντια, οποιουδήποτε είδους πρόσθετα στοιχεία.
β. Το ελεύθερο ύψος του σκιαδίου δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 2,10μ. και το συνολικό ύψος δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο των 3,50μ. Το μέγεθος των σκιαδίων προσδιορίζεται κατά περίπτωση, σε συνάρτηση με τις διαστάσεις του παραχωρούμενου χώρου και τα χαρακτηριστικά του κοινόχρηστου χώρου.
γ. Η στήριξη κάθε σκιαδίου επί του δαπέδου είναι ανεξάρτητη και γίνεται με τρόπο ανάλογο του μεγέθους του, ώστε να εξασφαλίζεται η στατική επάρκεια και η σταθερότητά του σκιαδίου. Για μεγάλου μεγέθους ομπρέλες και εφόσον απαιτείται σταθερή στερέωση επί του δαπέδου του κοινόχρηστου χώρου, αυτή πρέπει να γίνεται με τρόπο που δεν απαιτεί αποξήλωση της δαπεδόστρωσης ή εκτεταμένη φθορά της. Μετά την προσωρινή ή οριστική απομάκρυνση του σκιαδίου, δεν μπορεί να παραμένουν ή να εξέχουν στοιχεία στο δάπεδο του κοινόχρηστου χώρου, ενώ σε περίπτωση που η στήριξη του σκιαδίου προκάλεσε φθορά, η ευθύνη αποκατάστασης βαρύνει το κατάστημα Υ.Ε.
δ. Τα σκιάδια, πρέπει να είναι κατασκευασμένα από καλής ποιότητας υλικά. Η καθαριότητα, συντήρηση ή αντικατάστασή τους σε περίπτωση φθοράς αποτελεί υποχρέωση του καταστήματος Υ.Ε.
ε. Το πανί των σκιαδίων μπορεί να είναι μονόχρωμο ή δίχρωμο και πάντως ανοιχτόχρωμο, με κυρίως επιθυμητά χρώματα τις αποχρώσεις του λευκού και του κίτρινου, που εξασφαλίζουν θερμική άνεση το καλοκαίρι και φωτεινότητα το χειμώνα.
στ. Τα σκιάδια ενός καταστήματος είναι ομοιόμορφα ως προς τα υλικά, τον τρόπο κατασκευής και το χρώμα
ζ. Δεν επιτρέπεται η χρήση σκιαδίων που φέρουν επιγραφές ή διαφημίσεις, εξαιρούμενης της εκτύπωσης της επωνυμίας ή σήματος του καταστήματος στο ελεύθερο κατακόρυφο τμήμα του πανιού.
2.3 Στοιχεία φύτευσης (γλάστρες – ζαρντινιέρες)
α. Τα στοιχεία φύτευσης μπορεί να είναι κυκλικής ή παραλληλόγραμμης κάτοψης και να είναι χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για φύτευση δένδρων, θάμνων ή εποχιακών φυτών (απαγορεύεται η τοποθέτηση σε αυτά απομιμήσεων φυτών).
β. Οι διαστάσεις, το υλικό και το χρώμα των στοιχείων φύτευσης προσδιορίζονται κατά περίπτωση, σε συνάρτηση με τις διαστάσεις του παραχωρούμενου χώρου και τα χαρακτηριστικά του κοινόχρηστου χώρου.
γ. Τα στοιχεία φύτευσης τοποθετούνται επί του δαπέδου του κοινόχρηστου χώρου, χωρίς να προκαλείται οποιαδήποτε αλλοίωση ή εκτεταμένη φθορά του. Μετά την προσωρινή ή οριστική απομάκρυνση του στοιχείου φύτευσης, δεν μπορεί να παραμένουν ή να εξέχουν στοιχεία στο δάπεδο του κοινόχρηστου χώρου, ενώ σε περίπτωση που προκλήθηκε φθορά, η ευθύνη αποκατάστασης βαρύνει το κατάστημα Υ.Ε.
δ. Η φροντίδα των φυτών και η συντήρηση ή αντικατάστασή των στοιχείων φύτευσης σε περίπτωση φθοράς αποτελούν υποχρέωση του καταστήματος Υ.Ε.
ε. Τα στοιχεία φύτευσης ενός καταστήματος είναι ομοιόμορφα ως προς τα υλικά, τον τρόπο κατασκευής και το χρώμα
στ.Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση επιγραφών ή διαφημίσεων επί των στοιχείων φύτευσης.
ζ. Ειδικά τα στοιχεία φύτευσης μπορεί να τοποθετηθούν σε επαφή με την όψη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, ανεξάρτητα από τη δυνατότητα ή μη ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων στον κοινόχρηστο χώρο ή έμπροσθεν των ισόγειων χώρων ξενοδοχείων. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξασφαλίζεται ελεύθερο πλάτος τουλάχιστον 1,50μ. για τη κίνηση των πεζών και ελεύθερη η όδευση τυφλών καθώς και 0,50μ εκατέρωθεν αυτής.
2.4 Βοηθητικοί πάγκοι
α. Οι βοηθητικοί πάγκοι μπορεί να έχουν παραλληλόγραμμη ή τετράγωνη κάτοψη, να έχουν ενσωματωμένα ράφια ή ντουλάπια και το ύψος τους να μην υπερβαίνει το 1,10μ. και η επιφάνεια τους να μην υπερβαίνει το 1,50μ2.
β. Το πλήθος των επιτρεπόμενων ανά κατάστημα βοηθητικών πάγκων, προσδιορίζεται κατά περίπτωση, σε συνάρτηση με τις διαστάσεις του παραχωρούμενου χώρου και τα χαρακτηριστικά του κοινόχρηστου χώρου.
γ. Η στήριξη κάθε βοηθητικού πάγκου επί του δαπέδου είναι ανεξάρτητη και γίνεται με τρόπο ανάλογο του μεγέθους του, ώστε εξασφαλίζεται η σταθερότητά του. Εφόσον απαιτείται σταθερή στερέωση επί του δαπέδου του κοινόχρηστου χώρου, αυτή πρέπει να γίνεται με τρόπο που δεν απαιτεί αποξήλωση της δαπεδόστρωσης ή εκτεταμένη φθορά της. Μετά την προσωρινή ή οριστική απομάκρυνση του βοηθητικού πάγκου, δεν μπορεί να παραμένουν ή να εξέχουν στοιχεία στο δάπεδο του κοινόχρηστου χώρου, ενώ σε περίπτωση που η στήριξη του πάγκου προκάλεσε φθορά, η ευθύνη αποκατάστασης βαρύνει το κατάστημα Υ.Ε.
δ. Οι βοηθητικοί πάγκοι, πρέπει να είναι κατασκευασμένοι από καλής ποιότητας υλικά, και πρέπει να εναρμονίζονται με τα τραπεζοκαθίσματα. Η συντήρηση ή αντικατάστασή τους σε περίπτωση φθοράς αποτελεί υποχρέωση του καταστήματος Υ.Ε.
ε. Δεν επιτρέπεται η σύνδεση των βοηθητικών πάγκων με δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτρικού ρεύματος, κλπ
στ.Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση επιγραφών ή διαφημίσεων, επί των βοηθητικών πάγκων.
2.5 Θερμαντικά σώματα
α. Είναι δυνατή η τοποθέτηση φορητών θερμαντικών σωμάτων κατά τη χειμερινή περίοδο, τα οποία όμως αποσύρονται όταν δεν είναι αναγκαία η χρήση τους
β. Τα θερμαντικά σώματα πρέπει να φέρουν πιστοποίηση, και η τακτική συντήρησή τους αποτελεί υποχρέωση του καταστήματος Υ.Ε.
γ. Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση επιγραφών ή διαφημίσεων, επί των θερμαντικών σωμάτων
δ. Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση θερμαντικών σωμάτων σε επαφή με δένδρα ή θάμνους.
2.6 Δάπεδα
α. Στα παραχωρούμενα τμήματα των πεζοδρομίων, πεζοδρόμων, στοών, για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, δεν επιτρέπεται η κάλυψη με οποιοδήποτε υλικό ή η αλλοίωση των δαπεδοστρώσεων και ο αποκλεισμός ή τροποποίηση υφιστάμενων φρεατίων δικτύων υποδομής.
β. Στους κεντρικούς χώρους των πλατειών (εξαιρουμένων των πεζοδρομίων σε συνέχεια και έναντι των πλατειών) και εφόσον συντρέχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις, είναι δυνατή η τοποθέτηση ξύλινων δαπέδων (deck).
Εναλλακτική πρόταση: Στους κεντρικούς χώρους των πλατειών και σε πεζοδρόμους πλάτους τουλάχιστον 10,00μ. ….. είναι δυνατή η τοποθέτηση ξύλινων δαπέδων (deck).
Οι προϋποθέσεις για την τοποθέτηση deck, είναι οι εξής:
1. Διαμόρφωση, στην οποία δεν έχει προβλεφθεί, ως προς το δάπεδο ή με άλλα στοιχεία, η διαφοροποίηση των χώρων ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων,
2. Επιφάνεια στην οποία δεν υπάρχουν φρεάτια δικτύων υποδομής
Τα ξύλινα δάπεδα πρέπει να πληρούν τα εξής:
1. Η επιφάνεια του ξύλινου δαπέδου δεν μπορεί να υπερβαίνει την παραχωρούμενη επιφάνεια και αποτελεί αυτοτελή κατασκευή ανά κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
2. Η κατασκευή του δαπέδου πρέπει να είναι από ξύλο αρίστης ποιότητας, κατάλληλο για τοποθέτηση και ασφαλή χρήση σε υπαίθριο χώρο, χωρίς κενά μεταξύ των λωρίδων ξυλείας και το ξύλο δεν πρέπει να καλύπτεται από άλλο υλικό.
3. Η στάθμη του ξύλινου δαπέδου δεν μπορεί να διαμορφώνεται σε ύψος μεγαλύτερο των 10cm από την υψηλότερη στάθμη του δαπέδου στην περιοχή στην οποία αυτό εδράζεται και εξασφαλίζεται, εντός του παραχωρούμενου χώρου, πρόσβαση για ΑμεΑ.
4. Στοιχεία φύτευσης και διαχωριστικά, τοποθετούνται αποκλειστικά επί του ξύλινου δαπέδου, εφόσον αυτό καλύπτει το σύνολο της παραχωρούμενης έκτασης.
5. Η ευθύνη για τη συντήρηση και ασφάλεια του ξύλινου δαπέδου βαρύνει το κατάστημα Υ.Ε.
6. Η τοποθέτηση του ξύλινου δαπέδου πρέπει να γίνεται με τρόπο που δεν απαιτεί αποξήλωση της δαπεδόστρωσης ή εκτεταμένη φθορά της, ενώ μετά την οριστική απομάκρυνσή του, δεν μπορεί να παραμένουν ή να εξέχουν στοιχεία στο δάπεδο του κοινόχρηστου χώρου.
7. Για την έγκριση τοποθέτησης ξύλινου δαπέδου υποβάλλονται εκτός των γενικών σχεδίων, κατασκευαστικές λεπτομέρειες και τεχνικές προδιαγραφές του δαπέδου και κατατίθεται εγγυητική επιστολή αξίας 80,00/m2, η οποία εκπίπτει υπέρ του δήμου σε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι η τοποθέτηση του δαπέδου προκάλεσε φθορά στον κοινόχρηστο χώρο.
2.7 Διαχωριστικά στοιχεία – στοιχεία οριοθέτησης
α. Στα παραχωρούμενα τμήματα των πεζοδρομίων, πεζοδρόμων, στοών, για την οριοθέτηση – διαχωρισμό των χώρων ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, επιτρέπεται αποκλειστικά η χρήση στοιχείων φύτευσης όπως προσδιορίζονται στην ενότητα 2.3.
β. Στους κεντρικούς χώρους των πλατειών (εξαιρουμένων των πεζοδρομίων σε συνέχεια και έναντι των πλατειών), είναι δυνατή η τοποθέτηση ειδικών κατασκευών οριοθέτησης – διαχωρισμού χώρων ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων.
Εναλλακτική πρόταση: Στους κεντρικούς χώρους των πλατειών, σε πεζοδρόμους πλάτους τουλάχιστον 8,00μ. και σε πεζοδρόμια πλάτους τουλάχιστον 6,00μ. είναι δυνατή η τοποθέτηση ειδικών κατασκευών οριοθέτησης – διαχωρισμού χώρων ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων.
Τα στοιχεία αυτά πρέπει να πληρούν τα εξής:
1. Τα διαχωριστικά είναι αυτοτελή στοιχεία ενδεικτικού πλάτους 1,00μ και μέγιστου ύψους 1,50μ, τα οποία είτε στερεώνονται μεταξύ τους και επί του εδάφους είτε είναι αυτοφερόμενα, καθώς συνδυάζονται με στοιχείο φύτευσης. Εφόσον απαιτείται σταθερή στερέωση επί του δαπέδου του κοινόχρηστου χώρου, αυτή πρέπει να γίνεται με τρόπο που δεν απαιτεί αποξήλωση της δαπεδόστρωσης ή εκτεταμένη φθορά της. Μετά την προσωρινή ή οριστική απομάκρυνση των διαχωριστικών, δεν μπορεί να παραμένουν ή να εξέχουν στοιχεία στο δάπεδο του κοινόχρηστου χώρου, ενώ σε περίπτωση που η στήριξή τους προκάλεσε φθορά, η ευθύνη αποκατάστασης βαρύνει το κατάστημα Υ.Ε.
2. Τα διαχωριστικά πρέπει να είναι καλής κατασκευής, με μεταλλικό ή ξύλινο πλαίσιο, εντός του οποίου τοποθετείται διαφανές άθραυστο υλικό ή πλέγμα.
3. Τα διαχωριστικά τοποθετούνται με τρόπο που δεν περιφράσσει πλήρως τον παραχωρούμενο χώρο και πάντως αφήνει ελεύθερη τουλάχιστον μία πλευρά.
4. Η ευθύνη για τη συντήρηση και ασφάλεια των διαχωριστικών στοιχείων, βαρύνει το κατάστημα Υ.Ε.
2.8 Ανεξάρτητα των προαναφερόμενων, εφόσον o κοινόχρηστος χώρος εμπίπτει σε περιοχή για την οποία ισχύουν ειδικοί όροι και περιορισμοί, υπερισχύουν οι ειδικοί όροι προστασίας, στο βαθμό που αυτοί αφορούν και στον εξοπλισμό του κοινόχρηστου χώρου.
2.9 Τα ανωτέρω οριζόμενα σχετικά με τον εξοπλισμό των χώρων ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων, είναι δυνατόν να διαφοροποιούνται σε περίπτωση ειδικής Κανονιστικής Πράξης για κοινόχρηστο χώρο που έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καθώς και στο πλαίσιο μελέτης συνολικού ανασχεδιασμού – ανάπλασης κοινόχρηστου χώρου
2.10 Μεταβατική ρύθμιση
Εφόσον κατά την έγκριση της παρούσας Κανονιστικής Πράξης, υπάρχουν σε κοινόχρηστο χώρο στοιχεία διαφορετικά από τα ανωτέρω προσδιοριζόμενα, θεωρούνται νομίμως υφιστάμενα υπό την προϋπόθεση ότι έχουν τοποθετηθεί κατόπιν Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου και σύμφωνα με τα οριζόμενα σε αυτή.
3. ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ – ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
3.1 Για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστο χώρο προαπαιτείται η έκδοση, από την αρμόδια οικονομική υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων, Άδειας Χρήσης κοινόχρηστου χώρου για τραπεζοκαθίσματα, Πρακτικό χωροθέτησης και καταβολή του αντίστοιχου τέλους.
Ο παραχωρούμενος προς χρήση χώρος, καθορίζεται επιτόπου από τους υπαλλήλους της αρμόδιας Διεύθυνσης προκειμένου να συνταχθεί το Πρακτικό οριοθέτησης.
Η Άδεια Χρήσης είναι ετήσια και λήγει στις 31.12 κάθε έτους, ανεξάρτητα από το χρόνο έκδοσής της.
3.2 Για την τοποθέτηση διακοσμητικών ή λειτουργικών στοιχείων, συναφών με τα τραπεζοκαθίσματα, προαπαιτείται η έκδοση, από την αρμόδια τεχνική υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων, Άδειας Τοποθέτησης των συγκεκριμένων στοιχείων, η οποία έπεται της Άδειας Χρήσης.
Η Άδεια Τοποθέτησης είναι ετήσια και λήγει στις 31.12 κάθε έτους, ανεξάρτητα από το χρόνο έκδοσής της.
Εναλλακτική πρόταση: Δεν απαιτείται ανανέωση της άδειας τοποθέτησης εφόσον: α) δεν αλλάζει ο επιχειρηματίας του καταστήματος, β) δεν αλλάζουν τα τετραγωνικά μέτρα του παραχωρούμενου χώρου.
3.3 Οι προαναφερόμενες άδειες δεσμεύουν τον ιδιοκτήτη του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, ο οποίος επιπροσθέτως είναι απολύτως υπεύθυνος και οφείλει:
1. να μην επιβαρύνει, βλάπτει ή αλλοιώνει, με οποιονδήποτε τρόπο τον κοινόχρηστο χώρο (καθαριότητα, φύτευση, κατασκευαστικά στοιχεία και λοιπά στοιχεία του κοινόχρηστου χώρου)
2. να διατηρεί σε άριστη κατάσταση τον επιτρεπόμενο εξοπλισμό που χρησιμοποιεί
3. να απομακρύνει το σύνολο των στοιχείων που τοποθέτησε και να αποκαθιστά τον κοινόχρηστο χώρο, μετά τη λήξη της Άδειας Χρήσης και της Άδειας Τοποθέτησης.
3.4 Οι οδηγίες και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοση των προαναφερόμενων αδειών, προσδιορίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Δήμου Αθηναίων.
3.5 Παραβάσεις – Κυρώσεις
α. Η έγκαιρη αίτηση έκδοσης και ανανέωσης των αναγκαίων αδειών ανά έτος, αποτελούν ευθύνη του ιδιοκτήτη του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος.
β. Οι άδειες που έχουν χορηγηθεί από τον Δήμο Αθηναίων, τηρούνται στο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και επιδεικνύονται κατά τη διενέργεια ελέγχου από αρμόδια όργανα του Δήμου Αθηναίων.
γ. Σε περίπτωση που διαπιστώνεται αυθαίρετη κατάληψη κοινόχρηστου χώρου, εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ν. 1828/89, άρθρο 26 παρ 5, σύμφωνα με τις οποίες «περίπτωση αυθαίρετης χρήσης κοινόχρηστου χώρου, του οποίου έχει επιτραπεί η παραχώρηση της χρήσης, καταλογίζεται σε βάρος του υπόχρεου εκτός του αναλογούντος τέλους και χρηματικό πρόστιμο διπλάσιο προς το αναλογούν τέλος ανεξάρτητα από το διάστημα της αυθαίρετης χρήσης ενώ για την παραχώρηση της χρήσης που δεν έχει επιτραπεί επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το τριπλάσιο του μεγαλυτέρου κατά τ.μ ποσού που καθορίσθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου».
δ. Σε περίπτωση που διαπιστώνεται καθ’ υποτροπή αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστου χώρου, εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ν. 1900/90 άρθρο 6, σύμφωνα με τις οποίες «σε περίπτωση που γίνεται αυθαίρετη χρήση του χώρου καθ΄ υποτροπήν επιβάλλονται κάθε φορά και μέχρι δύο φορές τα ως άνω πρόστιμα και αν εξακολουθεί η παράβαση οι δήμοι … με συνεργεία τους προέρχονται στην αφαίρεση κάθε είδους αντικειμένων, με τη συνδρομή της Δημοτικής Αστυνομίας ή της οικείας αστυνομικής αρχής και επιβάλλουν ειδικό πρόστιμο για τα έξοδα μεταφοράς και αποθήκευσης, ίσο με το διπλάσιο του μεγαλύτερου κατά τετραγωνικό μέτρο ποσού, που καθορίστηκε με απόφαση του οικείου συμβουλίου για τους χώρους για τους οποίους έχει επιτραπεί η παραχώρηση της χρήσης».
Τέλος, όταν διαπιστώνεται αυθαίρετη κατάληψη κοινόχρηστου χώρου καθ΄ υποτροπήν και μετά την επιβολή των νομίμων κυρώσεων, δεν νομιμοποιείται ο αυθαίρετος χρήστης στην χορήγηση αδείας κατάληψης του ιδίου χώρου (γνωμοδότηση Νομ. Συμβ. του Δήμου 1213/92). Δηλαδή δεν είναι δυνατόν ποτέ να νομιμοποιηθεί εκ των υστέρων το χρονικό διάστημα της αυθαίρετης χρήσης.
Το νέο σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης των αδειών δόμησης
Ηλεκτρονικά θα εκδίδονται από την 2η Ιανουαρίου 2015 όλες οι άδειες δόμησης. Aρχίζει σταδιακά η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου σε Αθήνα, Πειραιά, Κόρινθο, Ηράκλειο, Χανιά και Κομοτηνή αλλά και στη Διεύθυνση Οικοδομικών και Κτιριακών Υποδομών του υπουργείου Περιβάλλοντος, όπου δίνονται οι εγκρίσεις για τα μεγάλα έργα. Στις προαναφερόμενες περιοχές όπου θα τεθεί σε πιλοτική λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα, η έκδοση των νέων οικοδομικών αδειών θα γίνεται μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου με τον μέχρι τώρα ισχύοντα τρόπο. Αυτά προκύπτουν από στοιχεία ενημέρωσης από το ΥΠΕΚΑ και το ΤΕΕ, ενώ πιο αναλυτικά σημειώνεται ότι:
Με το νέο σύστημα σημειώνεται ότι όλα τα δικαιολογητικά και οι μελέτες για την έκδοση οικοδομικής άδειας θα υποβάλλονται και θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά. Παράλληλα θα γίνεται ηλεκτρονικά και ο προσδιορισμός του ελεγκτή δόμησης, από τη λίστα των μηχανικών που έχουν διαπιστευτεί στο ΥΠΕΚΑ, για όλες τις περιοχές της χώρας προκειμένου να κάνουν τις προβλεπόμενες αυτοψίες κατά τη διάρκεια ανέγερσης οικοδομής.
-Πως θα λειτουργεί το σύστημα: Το σύστημα θα δέχεται αιτήσεις και όλα τα απαιτούμενα συνοδευτικά δικαιολογητικά και μελέτες. Η αίτηση θα εισάγεται σε ροή ελέγχου στην αρμόδια υπηρεσία δόμησης. Οι υπάλληλοι θα κάνουν τον έλεγχο -και θα διατυπώνουν τις παρατηρήσεις τους- ηλεκτρονικά και θα ενημερώνεται ο υπεύθυνος μηχανικός σε πραγματικό χρόνο. Όλη η διαδικασία ελέγχου, το ιστορικό των μεταβολών και ο φάκελος θα τηρούνται ηλεκτρονικά και θα είναι διαθέσιμα στον μηχανικό, στον ιδιοκτήτη, στην αρμόδια υπηρεσία δόμησης και το υπουργείο Περιβάλλοντος. Υπάρχει πρόβλεψη και για διαβίβαση στοιχείων σε απάντηση αιτημάτων από άλλες εκτός των Υπηρεσιών Δόμησης υπηρεσίες, για την παράλληλη αναζήτηση τυχόν πρόσθετων εγκρίσεων. Με το νέο σύστημα δίνεται η δυνατότητα να ολοκληρώνεται όλη η διαδικασία της έκδοσης μιας οικοδομικής άδειας χωρίς να υπάρχει επαφή του μηχανικού και των υπαλλήλων. Παράλληλα θα μπορεί να γίνεται πλήρης τεκμηρίωση στην περίπτωση που υπάρχει καθυστέρηση στην έκδοση μιας οικοδομικής άδειας.
-Υλοποίηση: Το νέο σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών υλοποιείται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο του έργου της Ψηφιακής Ταυτότητας Κτιρίου. Σημειώνεται, ότι από τη νέα χρόνια θα υπάρχει ίδια βάση δεδομένων τόσο για το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης οικοδομικής άδειας, όσο και με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων: Πρόκειται για μια ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα αναγράφονται όλα τα στοιχεία που αφορούν τα κτίρια η οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργεί από τον Φεβρουάριο του 2015.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, τα συνδεδεμένα ηλεκτρονικά συστήματα –ηλεκτρονικός τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών, Ηλεκτρονική Ταυτότητα- αλλά και το ψηφιακό υπόβαθρο που υπάρχει από το Κτηματολόγιο –το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2020- θα δημιουργήσουν ένα ηλεκτρονικό Δίκτυ για τα κτίρια . Αυτό θα έχει ως συνέπεια, όπως λένε, σε λίγο καιρό όλες οι υπηρεσίες με το πάτημα ενός κουμπιού να έχουν πλήρη εικόνα της δόμησης σε όλη τη χώρα.
πηγή: www.tee.gr
ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΕ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΥΠΕΚΑ
Στην τελική ευθεία μπαίνει η προετοιμασία, για την εφαρμογή σε πανελλαδική κλίμακα, του συστήματος ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών δόμησης και της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Ανοίγει νέα σελίδα στην διαδικασία έγκρισης και ελέγχου της δόμησης των κτιρίων, μεταξύ κράτους και πολίτη, με αναβαθμισμένο το νευραλγικό ρόλο των διπλωματούχων μηχανικών. Το ΤΕΕ στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Ψηφιακής Σύγκλισης, με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υλοποιεί το ολοκληρωμένο και πρωτοποριακό πρόγραμμα «ανάπτυξη νέων διαδικτυακών υπηρεσιών υψηλής διαθεσιμότητας στο ΤΕΕ, για την ευρύτερη εξυπηρέτηση του τεχνικού κόσμου και των πολιτών», που αφορά στην «ηλεκτρονική έκδοση αδειών και στην ανάπτυξη συστημάτων δημιουργίας, διαχείρισης και ελέγχου της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου».
Από έξι πόλεις θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του μήνα η ηλεκτρονική έκδοση των αδειών δόμησης με στόχο από τις αρχές του χρόνου σε όλες τις πολεοδομίες της χώρας οι φάκελοι να διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά χωρίς την επίσκεψη μηχανικού στις υπηρεσίες δόμησης. Την πλατφόρμα του συστήματος ανέπτυξε με την επίβλεψη του ΥΠΕΚΑ το Τεχνικό Επιμελητήριο με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και στόχο την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας αλλά και την ενίσχυση της διαφάνειας, ώστε να καταπολεμηθεί το «γρηγορόσημο» αλλά και κάθε αθέμιτη συναλλαγή μεταξύ μηχανικών, πολιτών και υπηρεσιακών παραγόντων.
Το επόμενο διάστημα το ΤΕΕ θα προχωρήσει στην εκπαίδευση των μηχανικών στις υπηρεσίες δόμησης χωρίς να αποκλείεται μια περίοδος παράλληλης λειτουργίας μεταξύ του παλιού και του νέου τρόπου έκδοσης αδειών δόμησης ώστε να δοκιμαστεί στην πράξη το νέο σύστημα αλλά και το προσωπικό των πολεοδομιών και να αποφευχθούν λάθη και παραλείψεις. Το ΤΕΕ χρειάστηκε προετοιμασίες μηνών για να δημιουργήσει ένα αξιόπιστο σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών που θα είναι χρηστικό για τις ίδιες τις υπηρεσίες δόμησης αλλά και να διενεργήσει τους διαγωνισμούς προμήθειας αδειών λογισμικού και τεχνικού εξοπλισμού.
Για περισσότερες πληροφορίες εδω
Για να εισέλθετε στην ηλεκτρονική σελίδα του προγράμματος εδω
(Πηγή: www.tee.gr)