Τέλος οι περιοχές «αμιγούς κατοικίας»

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καταργεί τις κατηγορίες της αμιγούς και γενικής κατοικίας. Δημιουργεί τρεις νέες κατηγορίες και εισάγει σε αυτές πολλές νέες χρήσεις προκειμένου, όπως υποστηρίζουν οι συντάκτες του νομοσχεδίου, «να δοθεί η δυνατότητα εξέλιξης των συγκεκριμένων περιοχών και να εξυπηρετηθούν οι σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων τους»

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, δημιουργούνται 18 κατηγορίες χρήσεων γης, δηλαδή διπλάσιες από αυτές που υπάρχουν σήμερα. Συγκεκριμένα:

Kατοικία (Κ1): Στις περιοχές που διέπονται από ειδικά διατάγματα, βάσει των οποίων επιτρέπεται μόνο η κατοικία -εκτός από ορισμένες χρήσεις σε συγκεκριμένους χώρους που προσδιορίζονται στο ρυμοτομικό σχέδιο- θα επιτρέπονται χρήσεις οι οποίες προβλέπονται από την κατηγορία Πολεοδομικού Κέντρου. Με άλλα λόγια, στην κατηγορία Κ1, η οποία ουσιαστικά αντικαθιστά εκείνη της «αμιγούς κατοικίας», θα μπορούν να επιτρέπονται εκθεσιακά κέντρα, τράπεζες, εστιατόρια, καφέ, μπαρ, κέντρα διασκέδασης, ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις, χώροι στάθμευσης, πρατήρια καυσίμων, συνεργεία αυτοκινήτων, επαγγελματικά εργαστήρια κτλ. Χρήση κατοικίας Κ1 δεν θα μπορούν να έχουν ιδιοκτησίες που βρίσκονται πάνω σε πρωτεύουσες και δευτερεύουσες αρτηρίες, σε λεωφόρους και στο βασικό οδικό δίκτυο (π.χ. όσες βρίσκονται πάνω στη λεωφόρο Κηφισιάς).

Κατοικία επιπέδου γειτονιάς (Κ2): Στις οικιστικές περιοχές με χαρακτήρα γειτονιάς προβλέπεται κατοικία σε ποσοστό τουλάχιστον 50% ανά κτίριο. Σε αυτές τις γειτονιές θα επιτρέπονται επίσης χρήσεις κοινωνικής πρόνοιας, βρεφονηπιακοί σταθμοί, οίκοι ευγηρίας, ορφανοτροφεία, γηροκομεία, ιδρύματα ατόμων με ειδικές ανάγκες, ιδρύματα χρόνιων πασχόντων, κοινωφελείς ξενώνες, άσυλα, κτίρια εκπαίδευσης (σχολεία, φροντιστήρια κ.ά.), αθλητικές εγκαταστάσεις, θρησκευτικοί χώροι, ιατρεία, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά καταστήματα κ.ά. Για τις συγκεκριμένες χρήσεις τίθενται περιορισμοί ως προς τη μέγιστη επιφάνεια ανά οικόπεδο, τη δυναμικότητα των μαθητών κτλ.

Κατοικία ενδιάμεσου επιπέδου (ΜΚ): Επιτρέπονται όλες οι χρήσεις των περιοχών κατοικίας επιπέδου γειτονιάς, αλλά… επεκτείνονται σε περισσότερα τετραγωνικά. Έτσι επιτρέπονται χρήσεις ειδικής εκπαίδευσης, γυμναστήρια, αθλητικές σχολές, βιβλιοθήκες, αίθουσες πολιτιστικών εκδηλώσεων μουσεία, πινακοθήκες, θέατρα, κινηματογράφοι, συνεδριακά κέντρα, εμπορικά καταστήματα κτλ. σε έκταση που μπορεί να φτάνει τα 1.500 τ.μ. Τα νοσοκομεία και τα ξενοδοχεία μπορεί να έχουν 100 κλίνες και οι καφετέριες, τα εστιατόρια και τα μπαρ να «απλώνονται» σε 400 τ.μ.

Εκτός από τις τρεις κατηγορίες χρήσεων κατοικίας, στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται επίσης χρήσεις πολεοδομικού κέντρου, τουρισμού – αναψυχής – δεύτερης κατοικίας, εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας, ελεύθερων χώρων – αστικού πρασίνου, χονδρικού εμπορίου, εγκαταστάσεων μέσων μαζικής μεταφοράς, εγκαταστάσεων αστικών υποδομών κοινής ωφέλειας, παραγωγικών δραστηριοτήτων χαμηλής και μέσης όχλησης, παραγωγικών δραστηριοτήτων πολεοδομικής εξυγίανσης, τεχνολογικού πάρκου, εμπορευματικού κέντρου, παραγωγικών εγκαταστάσεων υψηλής όχλησης, ιδιαιτέρων χρήσεων, οροθετημένων οικισμών, κύριου οδικού δικτύου πόλεων.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, όλα τα επίπεδα του σχεδιασμού μπορούν να τροποποιηθούν με μια απλή υπουργική απόφαση προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι επενδυτές.

Όπως αναφέρεται οπότε προκύπτει ένα έργο «εθνικής σημασίας» ή έργα και δράσεις εθνικών ή ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ή όπως αναφέρεται στο κείμενο του νομοσχεδίου «εξαιρετικές και απρόβλεπτες ανάγκες και νέα δεδομένα» ο σχεδιασμός θα μπορεί να προσαρμόζεται, με υπουργική απόφαση, προκειμένου να εξυπηρετείται η επιχειρηματικότητα.

(με πληροφορίες από το vima.gr)

Πηγή: http://www.thepressp…igous-katoikias

Ενοικίαση χώρου προοριζόμενου για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (φαρμακείο, κομμωτήριο, αναψυκτήριο κτλ.)

Λόγω της παρατηρηθείσας στροφής σημαντικού αριθμού ιδιωτών προς την ίδρυση – κατασκευή και λειτουργία χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ, αναψυκτήρια, κομμωτήρια κτλ.) παραθέτω συνοπτικά την γενική διαδικασία και τι πρεπει να προσέξουμε για την έκδοση αδείας ίδρυσης και λειτουργίας καταστήματος.  Φυσικά η κάθε περιπτωση – χρήση έχει και τις δικές της απαιτήσεις – ιδιαιτερότητες όσων αφορά την έκδοση τη άδειας λειτουργίας, τα ΠΡΩΤΑ  ομως ΄΄καθοριστικά΄΄ βήματα που πολλές φορες αγνοει ο ιδιώτης ειναι γενικώς ίδια.

Διαδικασία – πρώτα βήματα για την έκδοση αδείας ίδρυσης και λειτουργίας:

Βημα 1ο : Επιλογή και Καταλληλότητα  χώρου.

Η θέση και το ενοίκιο του καταστήματος είναι παράγοντες που συντελούν στην επιλογή του χώρου όσων αφορα τον ενδιαφερόμενο, βασικος ομως παραγοντας που δυστυχως τις περισσοτερες φορες ελέγχεται την τελευταια στιγμη (με τις όποιες συνέπειες), είναι η καταλληλότητα του χώρου όσων αφορά το αν μπορεί να εκδοθεί η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του προοριζομένου καταστήματος.

Α. Κανονισμος κτιρίου. Καταρχήν ελέγχουμε τον κανονισμό της οικοδομής . Αν επιτρέπεται (ή όχι) στον χωρο επιλογής η ίδρυση και λειτουργία του καταστήματος που μας ενδιαφέρει.   Εάν δεν υπάρχει κανονισμός, τότε ίσως χρειαστεί να εξασφαλίσουμε την συναίνεση της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών των κατοικιών που στεγάζει η οικοδομή με μια υπευθυνη δήλωση.

Β. Απαιτουμενα Κριτηρια – ελαχιστες προδιαγραφες – λοιπα δικαιολογητικα. Κάθε κατάστημα αποτελείται από διάφορους χώρους (πχ φαρμακοπωλείο και εργαστήριο σε φαρμακεία, αποθηκες, W.C., παρασκευαστήρια, χώρους κατάψυξης κτλ.), χώροι που απαιτούν ένα ελάχιστο εμβαδόν, π.χ. ανάλογα με το πόσα καθίσματα έχει το κατάστημα, την χρήση ή τα τετραγωνικα μετρα του εκάστοτε καταστήματος.

Επομενως το πρωτο μας μελημα ειναι να απευθυνθουμε στον αρμοδιο φορέα έκδοσης των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας (δήμος, νομαρχία, υγειονομικές υπηρεσίες κτλ.) ωστε να μας πληροφορησουν για τις ελαχιστες προδιαγραφες – απαιτήσεις του χωρου (εμβαδον, υψος κτλ.) καθως και για τα υπολοιπα δικαιολογητικα που θα ζητηθουν στην πορεια των αδειων (υπευθυνες δηλωσεις, βεβαιωσεις – εγκρίσεις απο άλλες υπηρεσίες, σχέδια απο μηχανικό κτλ.).

Βημα 2ο : Νομιμοτητα του ενδιαφερομενου χωρου. Εφοσον εχουμε προμηθευτει απο τον αρμοδιο φορεα τις ελαχιστες προδιαγραφες – κριτηρια επιλογης του χώρου, πρέπει να πάρουμε αντίγραφα των αρχιτεκτονικών σχεδιών από τον φάκελο του αρχειου της πολεοδομίας ή απο τον ιδιοκτήτη του χώρου ωστε να ελεχθει η νομιμοτητα του χωρου – κτιριου (υφισταμενη χρηση χωρου, τυχόν αυθαιρετες κατασκευες που θα φερουν ενδεχομενως καθυστερησεις στην έκδοση των αδειων ιδρυσης και λειτουργιας κτλ.).

Στο σημειο αυτο πρεπει να σημειωσω οτι πρεπει να συμβουλευτουμε ιδιωτη μηχανικο ο οποιος κατοπιν αυτοψιας θα προβεί στον έλεγχο του ενδιαφερομένου χώρου :

  • για το αν κατ΄ αρχην πληρη τις απαιτουμενες προδιαγραφες για την προοριζόμενη χρήση,
  • εαν στην περιοχη επιτρέπεται η χρήση και η λειτουργία του προοριζόμενου χώρου,
  • θα συγκρινει την υπάρχουσα κατάσταση με τα εγκεκριμενα σχεδια της οικ. αδείας για τυχον αυθαιρεσιες – μη δηλωμενες κατασκευές, προτείνωντας  λύσεις για ενδεχόμενες ρυθμίσεις,
  • αν χρίζει ή οχι ο χώρος για αλλαγή χρήσης,
  • εαν απαιτούνται εγκρισεις απο αλλες υπηρεσιες (πολεοδομία, πυροσβεστικη, κτλ.),
  • τυχον εργασιες που χρειαστει να γινουν, επισκευες ή αλλαγες της υπαρχουσας καταστασης,

και που εν συνεχεια θα σας προμηθευσει και με τα απαιτουμενα απο ιδιώτη μηχανικο δικαιολογητικα για την εκδοση της αδειας λειτουργιας (κατόψεις, βεβαιώσεις Χ.Κ.Χ. κτλ.).

Βημα 3ο : Συλλογή στοιχείων και κατάθεση φακέλου – διεκπεραίωση.

Εφοσον έχει ελεχθεί η καταλληλότητα και νομιμότητα του κτιρίου, συλλέγουμε τα απαραίτητα δικαιολογητικά (απο υπηρεσίες, μηχανικους κτλ.) και τα καταθετουμε στον αρμόδιο φορέα. Εφόσον πάρουμε την προέγκριση μπορούμε να προβούμε σε τυχόν αλλαγές – διαρρυθμίσεις του χώρου που απαιτούνται για την σωστή λειτουργία του.

Για πληροφορίες, νομοθεσία, δικαιολογητικά, έντυπα κτλ. μπορείτε να απευθυνθείτε και στις  ηλ. Σελίδες διαφόρων φορέων, που παραθέτω παρακάτω αναλόγως της εκάστοτε περίστασης.

1) Υ.Α. ΔΙΑΔΠ/Φ.Α.2.1/31600/2013 – Απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών έκδοσης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, Θεάτρου και Κινηματογράφου

http://www.elinyae.gr/el/item_details.jsp?item_id=10007&cat_id=706

2)      Έντυπα αρμοδιότητας Υπηρεσιών ΥΓΕΙΑΣ

http://www.patt.gov.gr/main/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=208&Itemid=207&lang=el

3)      Δικαιολογητικά Χορηγήσεως Άδειας Λειτουργίας Φαρμακείου

http://www.pharmamanage.gr/cms.asp?id=184

4)      Ίδρυση και λειτουργία υγειονομικού ενδιαφέροντος και εργαστηρίων και καταστημάτων τροφίμων ή/ και ποτών.

http://www.elinyae.gr/el/category_details.jsp?cat_id=2162

 

Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το μέτρο που δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να εκμεταλλευθούν το 50% του προστίμου προκειμένου να αναβαθμίσουν ενεργειακά -και να ενισχύσουν στατικά- τα κτίρια τους.

Το μέτρο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, θα αποτελέσει τονωτική ένεση για την οικοδομή αφού θα ενισχυθούν κλάδοι που αφορούν, για παράδειγμα, την αγορά και την τοποθέτηση κουφωμάτων, συστημάτων σκίασης κ.λπ.

Όπως γράφουν σήμερα τα ΝΕΑ, η επένδυση του 50% του προστίμου στο ίδιο το ακίνητο προβλέπεται από τον τελευταίο νόμο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Ωστόσο, αν και ο νόμος έχει τεθεί σε εφαρμογή από το προηγούμενο καλοκαίρι, σήμερα ένας ιδιοκτήτης αυθαιρέτου δεν μπορεί να προχωρήσει στην ενεργειακή αναβάθμιση του ακίνητου του επειδή εκκρεμεί ακόμη η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης μεταξύ των υπουργών Περιβάλλοντος και Οικονομικών. Οι υπογραφές, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΚΑ, πρόκειται να μπουν το επόμενο διάστημα.

Η ρύθμιση αφορά όλα τα αυθαίρετα που ανεγέρθησαν μετά το 2003. Οι ιδιοκτήτες σε Κεφαλονιά και Ιθάκη μπορούν να κάνουν χρήση του 100% του προστίμου.

Το μέτρο δεν ισχύει για κτίρια που έχουν πάρει επιδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα. «Άτυχοι» είναι και οι ιδιοκτήτες που πλήρωσαν όλο το πρόστιμο της τακτοποίησης, αφού δεν μπορούν να ενταχθούν στο μέτρο εκ των υστέρων.

Πηγή: http://www.energia.g…sp?art_id=82847