Το ΥΠΕΚΑ ανακοινώνει ότι, στις 31 Μαΐου λήγουν οι προθεσμίες που αφορούν τη δυνατότητα νέων υπαγωγών στο νόμο 4014/2011 για τα αυθαίρετα και όλες τις διαδικασίες του νόμου 3843/2010 για τους ημιυπαίθριους χώρους. Όπως είχε ανακοινωθεί από τον Ιανουάριο, δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση.
Το ΥΠΕΚΑ ολοκληρώνει την επεξεργασία των προτάσεων που κατατέθηκαν στην δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο περί αντιμετώπισης της αυθαίρετης δόμησης και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο και θα το καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή, το αμέσως επόμενο διάστημα.
Στο νομοσχέδιο, περιλαμβάνονται ήδη διατάξεις για όσους έχουν ενταχθεί στις διατάξεις του Νόμου 4014/2011, ή άλλων προγενέστερων νομοθετικών ρυθμίσεων. Οι πολίτες που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων του Νόμου 4014/2011 θα καλυφθούν από τις διατάξεις του νέου νόμου, χωρίς την καταβολή νέου παραβόλου και με συμψηφισμό των ποσών που έχουν ήδη καταβληθεί.
Επιπλέον, τις επόμενες ημέρες τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το Προεδρικό Διάταγμα για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, μέσω της οποίας θα μπορέσει το Κράτος να αποκτήσει πλήρη εικόνα του δομημένου χώρου, ώστε να προχωρά αποτελεσματικά ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός και να διασφαλίζεται ο πλήρης και διαρκής έλεγχος της ασφάλειας και νομιμότητας των κατασκευών.
(πηγη : www.ypeka.gr)
Μετά την απόφαση-κόλαφο του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) ενάντια στην «τακτοποίηση» αυθαιρέτων – την Μ. Τετάρτη, κεκλεισμένων των θυρών η Ολομέλεια έκρινε κατά πλειοψηφία αντισυνταγματικό τον Ν 4014/11 – στο ΥΠΕΚΑ τρέχουν και δεν φτάνουν προκειμένου να βρουν λύση για όσους έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση.
Οπως διαρρέουν νομικοί κύκλοι, όσοι έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία (δηλαδή έχουν καταβάλλει το σύνολο του ειδικού προστίμου) δεν επηρεάζονται από την απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) αυτοί υπολογίζονται σε περίπου 129.000.
Προκύπτει όμως ζήτημα για τους περίπου 397.300 αυθαιρετούχους οι οποίοι έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να την ολοκληρώσουν έως τον Ιούνιο οπότε αναμένεται να δημοσιευθεί η απόφαση του ΣτΕ.
Πάντως, σε ανακοίνωση που μόλις εξέδωσε το ΥΠΕΚΑ αναφέρεται ότι η ηγεσία του υπουργείου «είχε από νωρίς διαγνώσει τα προβλήματα του Νόμου 4014/2011. Για αυτόν τον λόγο επέλεξε, αντί άλλων διαθέσιμων λύσεων, να καταρτίσει εξαρχής ένα νομοσχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, με διαφορετική φιλοσοφία και σφαιρική αντιμετώπιση των ζητημάτων».
Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο «περί αντιμετώπισης της αυθαίρετης δόμησης και περιβαλλοντικού ισοζυγίου» περιλαμβάνονται διατάξεις για όσους έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις του Νόμου 4014/2011 ή άλλων προγενέστερων νομοθετικών ρυθμίσεων.
Οπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΚΑ, οι πολίτες που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων του Νόμου 4014/2011 θα μπορούν να ενταχθούν στις διατάξεις του νέου νόμου με συμψηφισμό των προστίμων που έχουν ήδη καταβάλλει.
Σχετικά με τις πληροφορίες που αφορούν στην απόφαση του ΣτΕ, το ΥΠΕΚΑ τονίζει ότι οι δικαστικές αποφάσεις είναι απολύτως σεβαστές. «Για αυτόν τον λόγο είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μελετήσουμε τις παραδοχές της υπό δημοσίευση απόφασης του ΣτΕ σε ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή του νόμου 4014/2011», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Αναφέρεται επίσης ότι το ΥΠΕΚΑ επεξεργάζεται μία σειρά συναφών νομοσχεδίων: περί κτηματολογίου και δασικών χαρτών, περί αυθαίρετης δόμησης και περιβαλλοντικού ισοζυγίου, περί χωροταξικής και πολεοδομικής μεταρρύθμισης.ώστε η αυθαίρετη δόμηση να αντιμετωπιστεί με συνολικό σχεδιασμό.
Σχετικά με το νέο σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα, το οποίο αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή στα τέλη Μαϊου, το ΥΠΕΚΑ υποστηρίζει ότι κινείται στο πλαίσιο της νομολογίας του ΣτΕ και ότι δεν κινδυνεύει να κριθεί κι αυτό αντισυνταγματικό στο μέλλον.
Οπως υποστηρίζει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, η νέα ρύθμιση αποτρέπει τη δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων μέσω της παροχής σε όλους αεροφωτογραφιών του Ιουλίου 2011 για όλη τη χώρα, με αυστηροποίηση των ποινών σε όσους δηλώσουν ψευδή στοιχεία και με την ενίσχυση του επιτελικού ρόλου της Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μέσα στους επόμενους δύο, τρεις μήνες, δηλαδή μετά τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ.
(πηγή : Το Βημα)