Σε ολιγοήμερη δημόσια διαβούλευση πρόκειται να δοθεί μέσα στις επόμενες ημέρες το σχέδιο νόμου για την αυθαίρετη δόμηση και κατόπιν και το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την ταυτότητα κτιρίου.
Η βασική φιλοσοφία των νέων ρυθμίσεων που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος θα είναι η διατήρηση εσαεί της δυνατότητας «τακτοποίησης» αυθαιρεσιών που βρίσκονται σε κτίρια με άδεια, με δυνατότητα πλήρους νομιμοποίησης. Και η διατήρηση για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα της δυνατότητας «τακτοποίησης» για 30 έτη των υπολοίπων, μεγάλης κλίμακας αυθαιρεσιών. Το μέσο για τη νομιμοποίηση όσων αυθαιρεσιών αποφασιστεί θα είναι η «ταυτότητα» του κτιρίου.
Όπως αποκάλυψε η «Κ» στις 17 Φεβρουαρίου, τα βασικά στοιχεία των δρομολογούμενων αλλαγών είναι τα ακόλουθα:
- Οι νέες ρυθμίσεις θα περιλαμβάνονται σε δύο ξεχωριστά αλλά αλληλοσυνδεδεμένα νομοθετήματα. Ενα σχέδιο νόμου, που θα υποκαταστήσει τον ν. 4014/11 και θα αφορά τη νέα κατηγοριοποίηση των πολεοδομικών αυθαιρεσιών και παραβάσεων και τις δυνατότητες «τακτοποίησης» ή νομιμοποίησης καθεμίας από αυτές. Επίσης, ένα σχέδιο προεδρικού διατάγματος, που αφορά στη δημιουργία της «ταυτότητας κτιρίου», ενός είδος «αρχείου» για το κτίριο, που προβλέφθηκε από τον ν. 3843/10.
- Οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες και παραβάσεις θα χωριστούν σε υποκατηγορίες, ανάλογα με τη βαρύτητά τους. Ουσιαστικά όμως πρόκειται για τρεις μεγάλες ομάδες: η πρώτη αφορά αυθαίρετα χωρίς οικοδομικές άδειες ή με μεγάλες υπερβάσεις στη δόμηση. Η δεύτερη αφορά αυθαιρεσίες που βρίσκονται εντός του περιγράμματος κτιρίου που έχει ανεγερθεί με νόμιμη άδεια (περίπου όπως στη ρύθμιση «τακτοποίησης» ημιυπαίθριων). Η τρίτη υποκατηγορία αφορά τις μικρές πολεοδομικές παραβάσεις (λ.χ. πέργκολες, περιφράξεις).
- Για την πρώτη κατηγορία, θα διατηρηθεί και στον νέο νόμο για ορισμένο χρονικό διάστημα (δεν είναι γνωστό ακόμα) η δυνατότητα δήλωσης με την καταβολή προστίμου, όπως ακριβώς προβλέπεται στον ν. 4014/11, και με αντάλλαγμα την «τακτοποίηση» για διάστημα 30 ετών.
- Για τις άλλες δύο κατηγορίες αυθαιρεσιών, ο μηχανισμός «τακτοποίησης» θα γίνει με τον νέο νόμο μόνιμος και θα μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη νομιμοποίηση (και όχι «ρύθμιση» για 30 ή 40 χρόνια, όπως προέβλεπαν οι δύο νόμοι για τη «ρύθμιση» αυθαιρέτων).
- Η διαδικασία νομιμοποίησης θα έχει ως εξής: για τις μεν πολύ μικρές πολεοδομικές παραβάσεις θα αρκεί η καταβολή του παραβόλου (το ίδιο που καταβάλλεται και σήμερα μέσω του ν. 4014/11) και η δήλωση της «τακτοποιημένης» παρανομίας στην ταυτότητα κτιρίου για να αποκτήσει πλήρη νομιμοποίηση. Για τις «μεσαίες» παραβάσεις, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να καταβάλει πρώτα το προβλεπόμενο πρόστιμο και κατόπιν να δηλώσει τον χώρο στην ταυτότητα κτιρίου.
- Οσοι έχουν ήδη «τακτοποιήσει» κάποια αυθαιρεσία μικρού ή μέσου μεγέθους μέσω του ν. 4014/11 ή του 3843/10, για να τη νομιμοποιήσουν για πάντα θα αρκεί να τη δηλώσουν στην ταυτότητα κτιρίου, χωρίς άλλο παράβολο ή πρόστιμο.
- Σημειώνεται πως δεν θα πρέπει να αναμένεται μείωση των προστίμων και των παραβόλων «τακτοποίησης» στο νέο πλαίσιο, αλλά νέα κίνητρα και διευκολύνσεις.
- Οι δύο «κόκκινες γραμμές» του ν. 4014/11 παραμένουν ως έχουν. Δηλαδή δεν θα δίνεται δυνατότητα «τακτοποίησης» ή νομιμοποίησης αυθαιρεσιών σε κτίρια των οποίων ο φέρων οργανισμός ολοκληρώθηκε μετά τις 28.7.11. Ή σε κτίρια που βρίσκονται σε δάση, αιγιαλό, αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ. Προκειμένου να ταυτοποιηθεί ο χρόνος ανέγερσης του αυθαιρέτου, το υπουργείο θα παρέχει στους ενδιαφερόμενους αεροφωτογραφίες της 28ης Ιουλίου 2011.
- Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος θα αφορά στην ταυτότητα του κτιρίου και θα εξειδικεύει το περιεχόμενό της, όπως ορίζει ο ν. 3843/11. Επιπλέον, θα περιλαμβάνει τον τρόπο νομιμοποίησης μικρών και μεσαίων πολεοδομικών παραβάσεων, όπως αναφέρθηκε.
- Η κατάρτιση της ταυτότητας κάθε κτιρίου θα είναι μεν υποχρεωτική, σε βάθος 10ετίας δε. Για κάποιες κατηγορίες χρήσεων (λ.χ. εμπορικές) θα επιβάλλεται η ανανέωσή του ανά συγκεκριμένα διαστήματα.
(Πηγή : www.b2green.gr)