Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ)
Α. Ορισμός
Πρόκειται για μονάδες που απασχολούν παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών για ορισμένο διάστημα της ημέρας. Σκοπός τους είναι η απασχόληση των παιδιών εκτός σχολικού ωραρίου και η παράλληλη αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους μέσα απο ατομικές ή και συλλογικές δραστηριότητες.
Β. Άδεια ίδρυσης και λειτουργίας
Η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας χορηγείται απο την Δ/νση ή το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης του τόπου εγκατάστασης του κέντρου.
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά και λοιπές προϋποθέσεις για την αδειοδότηση και τη λειτουργία ενός ΚΔΑΠ μπορείτε να τα διαβάσετε στο ΦΕΚ 1397/Β/22-10-2001 και συνοπτικά είναι τα εξής:
1. Αίτηση του Νομικού Προσώπου η οποία αναγράφει τα στοιχεία του κατά νόμου υπεύθυνου αυτού, την επωνυμία και την διεύθυνση της έδρας, το μέγιστο αριθμό φιλοξενουμένων παιδιών, και το συγκεκριμένο σκοπό της μονάδας.
2. Καταστατικό του Νομικού Προσώπου.
3. Βεβαίωση Ορισμού Υπεύθυνου του Νομικού Προσώπου.
4. Πιστοποιητικό Ποινικού Μητρώου του προσώπου στο όνομα του οποίου θα εκδοθεί η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας.
5. Πιστοποιητικό της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών της κατοικίας του αιτούντος ότι δε διώκεται, ή υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986.
6. Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 ότι δεν έχει τεθεί υπό απαγόρευση ή δικαστική αντίληψη.
7. Μισθωτήριο συμβόλαιο θεωρημένο από την αρμόδια ΔΟΥ σε περίπτωση ενοικίασης του Κέντρου.
8. Παραχωρητήριο ή απόφαση παραχώρησης των χώρων που θα στεγασθεί το κέντρο.
9. Οικοδομική Άδεια ή άλλο πιστοποιητικό ή βεβαίωση νομιμότητας υφιστάμενου κτηρίου από την αρμόδια πολεοδομία ή πολεοδομικά γραφεία.
10. Βεβαίωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
11. Υπεύθυνη Δήλωση Ν. 1599/1986 του νομικού προσώπου για:
• Την επάρκεια ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, τηλεφωνικής σύνδεσης, θέρμανσης, αποχέτευσης των χώρων που θα απασχολούνται παιδιά.
• Τον αριθμό των φιλοξενούμενων παιδιών, τα ωράρια λειτουργίας, τα τμήματα που θα λειτουργήσουν, τις παρεχόμενες υπηρεσίες και τον Εσωτερικό κανονισμό.
Γ. Τεχνικές Προδιαγραφές
Το κτίριο πρέπει να είναι σύμφωνο με τις διατάξεις του Γενικού Οικοδομικού και Κτιριολογικού Κανονισμού, κατηγορία χρήσης Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας (άλλες χρήσης κύριων χώρων απαιτούν αλλαγή χρήσης), καθώς και τον ισχύοντα Κανονισμό Πυροπροστασίας.
Οι χώροι που πρέπει να διαθέτει κατ΄ελάχιστο, είναι:
1. Μια αίθουσα απασχόλησης επιφάνειας 30 τ.μ. για 15 παιδιά.
2. Εάν το κέντρο διαθέτει αίθουσα μουσικοκινητικής αγωγής και θεατρικού παιχνιδιού, η απαιτούμενη επιφάνεια για ταυτόχρονη απασχόληση 15 παιδιών είναι 40 τ.μ.
3. Μια αίθουσα κατασκευών επιφάνειας 30 τ.μ. με νιπτήρες για 15 παιδιά.
4. Γραφείο εκπαιδευτών επιφάνειας 15 τ.μ.
5. Αποθήκη
6. Δύο (2) τουλάχιστον WC
Οι χώροι παραμονής των παιδιών πρέπει να διαθέτουν επαρκή και κατάλληλο φυσικό φωτισμό. Απαγορεύεται ο αερισμός και φωτισμός μέσω φωταγωγού.
Περισσότερες πληροφορίες όπως κριτήρια επιλογής των παιδιών, διαδικασία εγγραφής κτλ μπορείτε να βρείτε στο ΦΕΚ 1397/Β/22-10-2001.